30
.
04
.
2024

Звіт з семінару про підтримане проживання

Батькам

23-24 квітня 2024 року в місті Київ відбувся семінар на тему "Практичні аспекти ефективної організації послуги підтриманого проживання для осіб з інвалідністю на рівні громад". Цей захід був частиною проєктної ініціативи, що вивчала проблеми організації послуг підтриманого проживання в інтернатних закладах у двох областях України та розробляла програми підтриманого проживання на рівні сім'ї та громади, включно з потребами, пов'язаними з воєнним станом.

Учасники семінару, серед яких були представники громад, соціальні працівники, мультидисциплінарні команди та представники громадських організацій, зібралися для формування спільного бачення підтриманого проживання в контексті деінституціаналізації, ґрунтуючись на правах та інтересах осіб з інвалідністю.

Програма семінару була насичена: обговорювались стандарти та компоненти підтриманого проживання, нові ініціативи Міністерства соціальної політики, міжнародні стандарти інклюзії та було проведено практичні вправи з розробки індивідуальних планів підтримки.

На семінарі було представлено основні напрямки розвитку послуги підтриманого проживання, які включали формування системи знань та навичок для надання послуг, розвиток вмінь працювати в команді та налагодження міжвідомчої взаємодії. Також було зосереджено увагу на важливості співпраці територіальних громад у цьому процесі.

В ході семінару було наголошено на важливості індивідуалізованого підходу до кожної особи, яка потребує соціальних послуг, з урахуванням індивідуальних потреб, що включає розробку відповідного індивідуального плану надання соціальних послуг.

Окрему увагу було приділено моделям інвалідності,показаним в інтерактивній частині, де учасники ознайомилися з різними поглядами на інвалідність. Відмова від моралізаторського та медичного підходів на користь соціальної та соціально-правової моделей має зміцнити права та самостійність осіб з інвалідністю, сприяти їх повноцінному включенню у життя суспільства. 

Також було розглянуто, як дискримінаційні бар'єри можуть впливати на життя осіб з інвалідністю та як важливо забезпечити їх право на недискримінаційне ім'я та образ у суспільстві.

Роль та відповідальність територіальних громад була підкреслена як фундаментальний елемент у створенні інклюзивного суспільства, що дозволяє людям з інвалідністю вести самостійне життя. Було визначено, що на місцевому рівні мають бути розроблені стратегії розвитку послуг підтриманого проживання, зокрема, шляхом реалізації спільних проєктів та фінансування.

Семінар підкреслив необхідність державних інвестицій на початкових етапах впровадження моделі підтриманого проживання та важливість створення статистики для оцінки потреби у послугах. Було відзначено, що хоча підтримане проживання є більш економічно вигідним для держави у довгостроковій перспективі, воно вимагає значних початкових вкладень та планування.

Висновки та рекомендації семінару мають стати основою для подальшої роботи організацій та територіальних громад щодо розвитку послуг підтриманого проживання, забезпечення прав та незалежності осіб з інвалідністю у відповідності до європейських стандартів.

Представницею від ГО Епіпросвіта була Ольга Новікова, ком'юніті та проєктний менеджер організації.

No items found.