24
.
01
.
2024
Нія Нікель

Як отримати підгузки та пелюшки від держави?

Батькам

Згідно з опитуванням ГО Епіпросвіти близько 70% батьків стикаються з проблемою в отриманні підгузків, пелюшок та інших засобів гігієни гарантованих державою для дітей з інвалідністю.

В рамках спільного проєкту з Хмельницькою обласною радою та при фінансовій підтримці фінського фонду Абіліс розбираємось з процедурою отримання. Консультантом проєкту виступила пані Лариса Татаринова, активістка, правозахисниця та експертка з прав людей з інвалідністю. Ця інформація також доступна у форматі відео за посиланням.

No items found.

ІПР

Для початку процедури отримання будь-чого, що необхідно дитині, потрібно правильно заповнений ІПР (індивідуальний план реабілітацій, який видається разом з встановленням інвалідності). Це головний документ на який ви можете спиратись при адвокатуванні прав своєї дитини.

На жаль, часто трапляються випадки, коли чим складніші порушення у дитини – тим менше заповнений ІПР, хоча всі ми розуміємо, що така дитина навпаки потребує більше реабілітацій та засобів.

Що робити у випадку, коли ви розумієте, що у вас не заповнений ІПР? Як змусити внести в нього, те що там має бути?

Ви маєте звернутись до Закону про реабілітацію осіб з інвалідністю де прописано, що ті порушення, які має дитина або особа, мають компенсуватися за допомогою засобів або заходів (реабілітації). Тобто, якщо дитина не ходить – має бути відповідно крісло-колісне або інший засіб. Якщо дитина має ДЦП, то мають бути ортези, реабілітації, спеціальний матрац та інше. Всі ці засоби та заходи мають бути детально виписані в ІПР, інакше вам буде дуже складно їх отримати від держави.

Щоб внести записи, яких не вистачає в ІПР ви маєте звернутись або до сімейного лікаря з яким підписано декларацію вашої дитини або до невролога та попросити скерувати вас на ЛКК (лікарська комісія) для встановлення потреби у памперсах. Після лікарської комісії вам мають внести відповідні зміни які підтверджують потребу дитини. 

Всі комісії є безплатними в Україні. Якщо у вас вимагають гроші ви маєте викликати поліцію, звернутись в Правову допомогу (вона є безплатною) та написати заяву на голову Департамента НСЗУ з яким заключена угода у цій лікарні (приклади заяв можна подивитись за цим посиланням).

Важливо, щоб ви розуміли, що лікарям вже сплачено державою за вас і ви не маєте платити додатково. 

Повертаючись до памперсів – в ІПР має бути зазначено, що якщо дитина не тримає сечі і не справляється з туалетом – то вона має отримувати 120 памперсів на місяць. Кількість памперсів керується постановою 1301 (в кінці є конкретний перелік кількості засобів на особу).

Ви маєте чітко розуміти, якщо дитина має порушення, ці порушення мають компенсуватися, і для цього має бути висновок лікаря.

Загалом існують медичні та технічні засоби та заходи. Медичні це через органи поліклініки та медичні установи, а технічні через соцзахист. Іноді місцева влада видає памперси не через поліклініку, а через соц захист, або компенсує грошима (наприклад 10000 грнна рік) або видає рецепти на аптеки. У кожному місті та громаді своя процедура, але яка вона саме мають проінформувати в установі соціального захисту.

Якщо вам відмовляють у видачі памперсів – ви маєте писати заяви. Заява завжди пишеться до органу вище і не розглядається тими на кого вона написана. Якщо у вашій громаді не видають памперси, то ви маєте написати заяву у цю громаду з темою: "прошу пояснити на підставі чого мені відмовлено у забезпеченні памперсами". Протягом 15 днів вам мають дати відповідь. Якщо відповідь у відсутності бюджету – далі ви пишете заяву на голову області з темою: “прошу забезпечити видачу підгузок та гігієнічних засобів на підставі постанови 1301”.

ВАЖЛИВО: ця постанова ГАРАНТУЄ забезпечення громадян з інвалідністю необхідними засобами. Відсутність бюджету – не ваша проблема. Тому ви маєте відстоювати права своєї дитини і за допомогою заяв добиватись забезпечення.

Отже, систематизуємо знання і виокремлюємо 4 кроки для отримання гігієнічних засобів:

  • вносимо памперси в ІПР за допомогою направлення на ЛКК від сімейного лікаря або невролога
  • пишемо заяву на забезпечення на поліклініку або установу соціального захисту
  • отримуємо 120 підгузків та 60 пелюшок на місяць
  • у разі відмови пишемо заяви до органів вище

Якщо у вас виникають додаткові складнощі в отриманні гарантованої допомоги - заповніть форму на цьому сайті і ми вам допоможемо.
Подивитись повне відео на дану тему можна тут.


ФОТО: pexels.com