05
.
08
.
2024
Оксана Плотнікова

Санаторії в Україні для ЛЗІ

Батькам

Спільний відпочинок батьків і дітей з інвалідністю - це не лише можливість зміцнити сімейні зв'язки, але й шанс здобути незабутні спогади, подолати виклики та відкрити нові горизонти. У сучасному світі, де інклюзивність стає нормою, а не винятком, все більше сімей з особливими потребами відкривають для себе можливість подорожей та активного дозвілля.

Планування відпочинку для сім'ї - завжди відповідальна справа, і коли йдеться про родини, які виховують дітей з інвалідністю, це завдання набуває особливого значення. Відпочинок для таких сімей - це не просто спосіб розслабитися та змінити обстановку, а й шанс подолати бар'єри, розширити горизонти можливостей та зміцнити своє фізичне та психологічне здоров’я.

Як влучно зазначила Хелен Келлер, американська письменниця та громадська діячка, яка сама мала проблеми слуху та мовлення, і стала символом сили духу та можливостей людини подолати найскладніші перешкоди, надихала людей у всьому світі, особливо тих, хто стикається з викликами інвалідності: "Життя - або відважна пригода, або ніщо". Ці слова особливо резонують з досвідом сімей, які щодня долають труднощі, пов'язані з інвалідністю їх дітей. Незважаючи на всі ці моменти та необхідність ретельного планування, спільний відпочинок може стати джерелом радості, натхнення та особистісного зростання для всіх членів родини. Сприяти відновленню сил, пошуку внутрішнього ресурсу та гармонії.

У цьому дописі розглянемо, як організувати спільний відпочинок для батьків та дітей з інвалідністю, які можливості існують сьогодні, та які переваги може принести такий досвід для всієї родини. Поговоримо про доступні варіанти відпочинку, адаптовані санаторії України, необхідні приготування та поради від сімей, які вже мають позитивний досвід таких подорожей. 

В Україні можливості для відпочинку батьків і дітей з інвалідністю поступово розширюються, хоча ще залишається багато викликів та доопрацювань. Ось огляд деяких доступних варіантів:

  • Інклюзивні табори: 

Деякі дитячі табори пропонують інклюзивні програми, де діти з інвалідністю можуть відпочивати разом зі здоровими однолітками. Наприклад, табір "Простір"  у Карпатах організовує зміни для дітей з особливими потребами та їхніх сімей. Це один з прикладів позитивної ініціативи в Україні, спрямованої на створення інклюзивного середовища для відпочинку та розвитку дітей з інвалідністю та їхніх сімей.

  • Санаторно-курортне лікування: 

Існують спеціалізовані санаторії, які пристосовані для дітей з різними видами інвалідності. Деякі з них пропонують програми для всієї родини.

  • Інклюзивні пляжі: 

У деяких містах (наприклад, Одеса, Коблево) створені пляжі з доступом для дітей у спеціалізованих візках.

  • Адаптовані екскурсії: 

Деякі туристичні компанії пропонують екскурси, адаптовані для дітей з інвалідністю. Наприклад, у Львові проводяться екскурсії для незрячих людей «Львів на дотик», інклюзивні екскурсії Львівським музеєм історії релігії, пристосовані для дітей з різними формами інвалідності, Київський Національний музей історії України пропонує цікаві екскурсії для дітей з інвалідністю, включаючи тактильні експонати. Деякі національні парки (наприклад, "Синевир") працюють над створенням доступних маршрутів для людей та дітей з інвалідністю. 

  • Громадські ініціативи: 

Різні громадські організації організовують заходи та поїздки для сімей, які виховують дітей з інвалідністю, кемпінги тощо.

Також звернемо увагу на 5 спеціалізованих санаторіїв в Україні, адаптованих для родини з дітьми з інвалідністю. Ці заклади було ретельно відібрано на основі актуальних відгуків батьків дітей з в потребами, критеріїв відповідності і результативності. 

No items found.
  1. Санаторій матері та дитини «Пролісок» розташований у Волинській області у селі Грем'яче.  Має унікальну діагностичну та лікувальну базу з понад вісімдесятьма різноманітними процедурами для оздоровлення. Показаннями для лікування є захворювання: опорно-рухового апарату, органів травлення, органів дихання, ендокринної системи, серцево-судинної системи та психологічна реабілітація. База санаторію охоплює широкий спектр лікувальних факторів природного та штучного походження. На території є обладнані пандусами корпуси, кімнати та інші приміщення. Пропонуються різні реабілітаційні програми, що підбираються індивідуально для кожної дитини.
  2. Закарпатський  дитячий санаторій «Малятко», розташований у Закарпатські області у селі Оноківці.  Державний заклад охорони здоров’я, що забезпечує надання дітям послуги лікувального, реабілітаційного, оздоровчого та профілактичного характеру. Санаторій приймає на оздоровлення та відпочинок  дітей з 3-х років з різними захворюваннями, включаючи захворювання органів дихання, опорно-рухового апарату, шлунково-кишкового тракту та нервової системи. Має сучасну матеріально-технічну базу та кваліфікований персонал. Перебування в «Малятко»   передбачено з батьками. У санаторії є можливість безкоштовного оздоровлення дітей з інвалідністю згідно Постанови КМУ України від 09 квітня 2024 р. № 385 за принципом “Гроші ходять за дитиною”. Детальніше тут: https://www.kmu.gov.ua/npas/deiaki-pytannia-realizatsii-eksperymentalnoho-proekt-a385
  3. Центр "Модричі", розташований у Львівській області у селі Модричі. Один з найпотужніших та передових закладів в Україні, що надає повний спектр реабілітаційних та санаторно-курортних послуг, включно з навчанням соціально-побутовим навичкам, рекреацією і заняттям спортом для дітей з інвалідністю та їхніх родин. Пропонує широкий спектр послуг з оздоровлення для дітей з: ДЦП, аутизмом, церебральними парезами, сколіозом, травмами опорно-рухового апарату, іншими захворюваннями. Передбачено проживання в комфортних еко-котеджах на території санаторію, харчування за дієтою, доступ до басейну, тренажерного залу та інших об'єктів інфраструктури центру, організацію дозвілля та екскурсій. На сайті центру є можливість отримати первинну безкоштовну консультацію від головного реабілітолога центру та дізнайтесь можливі результати оздоровлення.
  4. Центр комплексної реабілітації «Фенікс» (дитячий санаторій «Дачний») розташований в мальовничій місцевості Волинської області в 10 км від м. Луцьк. Був повністю реорганізований, переобладнаний та оновлений згідно вимог для проведення оздоровлення дітей з особливими потребами. Приймає дітей віком від 1-го  до 18-ти років з усіх регіонів України.  Основні напрями роботи: комплексна реабілітація дітей з порушеннями  розвитку, психологічна і логопедична допомога дітям та сім’я, корекція порушень моторики та опорно-рухового апарату.  У Центрі є можливість пройти безоплатне оздоровлення згідно Постанови КМУ № 309 «Про затвердження Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для здійснення реабілітації дітей з інвалідністю».
  5. Санаторій «Любінь Великий» -  один із найстаріших бальнеологічних курортів України, розташований у Львівська області, селищі  Великий Любінь.  З березня 2024 року відновив свою роботу. Основним лікувальним фактором санаторію є сірководнева вода для купелей з мінералізацією  з власних природних джерел та грязелікування. Спеціалізується на захворюваннях серцево-судинної, периферійної системи, органів кістково-м’язової системи, захворювання шкіри, наслідках травм периферійної нервової системи.  До переліку медичних послуг входять спеціалізовані масажі та душі, УВЧ-терапія, магнітотерапія, голкорефлексотерапія, лазерна акупунктура та багато інших. Санаторій обладнано відповідно потреб дітей з інвалідністю та їх батьків. «Любінь Великий» надає безкоштовно певний набір послуг з медичного обслуговування за програмою медичних гарантій Національної служби здоров’я України.

Санаторне лікування дозволяє поєднати оздоровчі процедури з відпочинком, що сприяє покращенню фізичного та психологічного стану як дітей, так і їхніх батьків. Крім того, перебування в оздоровчих закладах дає змогу сім'ям познайомитися з іншими родинами в подібній ситуації, обмінятися досвідом та знайти емоційну підтримку.Окремо, варто зазначити, що інформація про ці заклади може змінюватися, особливо враховуючи поточну ситуацію в Україні. Рекомендуємо перевіряти актуальний стан роботи цих санаторіїв перед плануванням відвідування.
Публікація підготовлена за фінансової підтримки Німецького фонду Маршалла Сполучених Штатів Америки. Її зміст є виключною відповідальністю ГО “Епіпросвіта” і не відображає позицію Німецького фонду Маршалла.