27
.
01
.
2024
Нія Нікель

Пенсія для батьків людей з інвалідністю

Батькам

В рамках проєкту «Захист та безпека жінок та дівчат з інвалідністю задля інтеграції в місцеві громади», який реалізовується ГО Fight For Right за технічної підтримки ООН Жінки в Україні та за фінансування Жіночого фонду миру та гуманітарної допомоги ООН (WPHF)  – було створено ряд відео щодо прав батьків дітей з інвалідністю. Розбиратись у складних питаннях допомогла пані Лариса Татаринова – заступниця директора центру соціальних служб Солом'янського району міста Києва, майстер соціальної роботи, членкиня правління ГО Ліга Соціальних Працівників міста Києва та юристка.

В тексті нижче говоримо про гарантоване забезпечення ліками людей з інвалідністю по програмі місцевих закупівель. Повне відео можна подивитись за посиланням.

No items found.

Про умови виходу на пенсію

Умови та терміни щодо виходу на пенсію регулюються Законом України про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування. Почитати основне з нього, що стосується саме батьків дітей з інвалідністю можна за цим посиланням. Якщо говорити зовсім просто, то мама дитини з інвалідністю виходить на пенсію у 50 років за умови трудового стажу 15 років або може вийти батько, правда в 55 років і за умови 20 років трудового стажу.

Що важливо зазначити?

  • Догляд за дитиною з інвалідністю вважається трудовим стажем і починає рахуватись з моменту першої виплати по догляду за дитиною з інвалідністю. 
  • Інвалідність дитини бажано встановити до її 6 років, але якщо це було неможливо зробити (шукали діагноз, не було технічної можливості та інші причини) питання можна вирішити через суд отримавши попередньо довідку від ЛЛК (лікарської комісії) що були покази на встановлення інвалідності. Направлення на ЛЛК дає лікар-спеціаліст, для прикладу в нозології епілепсія це невролог.
  • Вихід на пенсію не виключає продовження роботи. Право на працю не залежить від того чи вийшли ви на пенсію. 
  • На дострокову пенсію може вийти лише один з батьків: або мати або батько.
Якщо вам кажуть, що скориставшись таким виходом на пенсію ви не зможете продовжити працювати – то це є неправдива інформація. Надішліть відповідній особі закон і посилання на цю статтю.

Що робити коли дитина отримала інвалідність після 6 років?

Бувають випадки, коли дитина захворіла на цукровий діабет або епілепсію або іншу важку хворобу після 6 років, у 8 чи 10 наприклад, що робити тоді? В цьому випадку вам треба буде звертатись у суд. Адвокати апелюють до того, що мама просто мала жити з цією дитиною до її 6 років спираючись на роз’яснення КАС.

Боятись судового процесу не варто, в ньому ви проведете від року до двох, але є велика різниця між вийти на пенсію в 60 років чи 52 (після судового процесу). Якщо у вас немає коштів на адвоката – скористайтесь безоплатною правовою допомогою і адвокат буде наданий вам безоплатно.

Пенсія по втраті годувальника

Якщо у особи з інвалідністю групи А (людина з інвалідністю старша за 18 років: яка потребує постійної опіки, а інвалідністю була встановлена в дитинстві), не стає одного з батьків – вона має право на дві виплати: перша - пенсія по втраті годувальника, друга - соціальна виплата по інвалідності.

Якщо ви вважаєте що ваші права порушені або ви не знаєте з чого почати оформлення пенсії  – зверніться в безоплатну юридичну допомогу.


Текст було створено у межах проєкту «Захист та безпека жінок та дівчат з інвалідністю задля інтеграції в місцеві громади», який реалізовується ГО Fight For Right за технічної підтримки ООН Жінки в Україні та за фінансування Жіночого фонду миру та гуманітарної допомоги ООН (WPHF). 

Проте це не означає, що висловлені у відео погляди та вміст є офіційно схваленими або визнаними з боку Організації Об'єднаних Націй. 

Жіночий фонд миру та гуманітарної допомоги ООН (WPHF) – гнучкий та оперативний інструмент фінансування, що підтримує якісні заходи для підвищення спроможності місцевих жінок у запобіганні конфліктам, реагуванні на кризи та надзвичайні ситуації та використання ключових можливостей миробудівництва.