06
.
09
.
2024
Оксана Плотнікова

Догляд за паліативної дитиною на дому. Гігієна порожнини рота та зубів

Батькам

Догляд за паліативної дитиною на дому. Гігієна порожнини рота та зубів.

Одним з актуальних питань, що постає перед усіма батьками, незалежно від стану здоров’я їх дітей, є гігієна порожнини рота та зубів малечі. Карієс (ураження зуба, пов'язане з руйнуванням його емалі, а потім і дентину) належить до найпоширеніших хвороб і займає одне з чільних місць у структурі загальної захворюваності дитячого віку. Він трапляється в 5 разів частіше, ніж астма, у 4 -  ніж ожиріння, і у 20 разів частіше, ніж діабет.

Особливої уваги заслуговує карієс тимчасових зубів, оскільки захворюваність ним серед дитячого населення України постійно зростає. Дослідження стоматологічного статусу дітей з інвалідністю на тлі хвороб ЦНС встановили високу поширеність карієсу тимчасових зубів у дітей 2–5 років (72,5 %). Також було виявлено, що 66 % дітей не доглядають за зубами, а 76 % дітей не можуть самостійно проводити догляд за порожниною рота через хворобу (дослідження оцінки ураженості карієсом тимчасових зубів у дітей із соматичною патологією Львівського національного медичного університету). Кожний діагноз в більшій чи меншій мірі, але впливає на стан ротової порожнини. Тому ця гігієна є вкрай важливою у паліативних дітей, особливо на тлі визначених негативних тенденцій, і має бути у зоні відповідальності батьків. 

Треба розуміти, що ВСІ діти потребують щоденного догляду за ротовою порожниною. В більшості випадків вони не можуть це робити самостійно, і тоді на допомогу приходять руки мами. Слід пам'ятати, що гігієни потребують не тільки постійні зуби, а й молочні нарівні з язиком, щоками та всією ротовою частиною. З моменту початку прорізування зубів мамам слід мати це на увазі.

Рекомендовано починати так звану чистку зубів і язика з першого зуба, так як це ще й додатковий масаж ясен. З часом додати безпечну дитячу зубну пасту. Дитина може не даватися, чинити опір, плакати, але поступово при регулярній подібній процедурі - звикне.

Дуже часто у важкохворих дітей можуть спостерігатися мимовільні сильні рухи щелепою, язиком та губами, які призводять до прокушування цих частин. Якщо вчасно не звернути на це увагу і не вжити відповідних заходів – може статися запалення, нагноєння, виразки у роті тощо. Подібні пошкодження рекомендовано вчасно обробляти м’якими антисептичними розчинами -  хлоргексидином, мірамістином. Це допоможе запобігти наслідкам.

Також дуже часто з'являється неприємний запах у роті. Причин тому може бути багато. Їх треба обов’язково виявляти і лікувати окремо, не запускати ситуацію і не чекати, що «пройде самостійно». Це вкрай важливий аспект догляду за ротовою порожниною при паліативному супроводі. 

Так як у 80% випадків діти з особливостями розвитку не можуть самостійно жувати - їх ясна стають дуже ніжними та вразливими без навантаження. Тому часто виникають болючість, запалення та кровоточивість. У таких ситуаціях дитині обов'язково потрібно допомагати та уважно стежити за цим. Можна використовувати спеціальні гелі для ротової порожнини. Існують також і дитячі ополіскувачі, але безпека використанні подібних засобів у дітей, які не розуміють і не вміють полоскати і випльовувати рідину, не підтверджена. Тому при виникненні певної проблемної ситуації з яснами, зубами чи язиком слід звертатися до лікаря-стоматолога за консультацією та відповідним призначенням.

Самолікування, використання неперевірених народних засобів може нанести великої шкоди здоров’ю. Також не варто забувати про вітамінну підтримку організму для прорізування, зростання та збереження зубів у дітей.

Підсумовуючи вище згадане, відмітимо:

- по-перше, починати доглядати ротову порожнину необхідно з раннього віку, як тільки з'являються перші зубки,

- по-друге, очищати слід не лише зуби, а й язик, щоки, стежити за станом ясен,

- по-третє, цей процес не повинен завдавати дитині дискомфорту, неприємних відчуттів, болю.

І в цьому найперше завдання батьків зробити так, щоб обом було зручно. Особливі діти часто стискають щелепу, кусаються, труть зубками об зубки, затискають щітки та тп. Це може нашкодити і самій дитині та пальцям мами/щіткам. Це слід обов’язково брати до уваги і виконувати всі гігієнічні процедури обережно, спокійно, не застосовуючи примусу або сили. Дуже добре, якщо чистка зубів та догляд за ротовою порожниною поєднуватимуться з невеликим легким масажем.

Першою щіткою, на яку можна звернути увагу і спробувати використовувати для очищення та невеликого масажу є щітка на палець Canpol, виготовлена з харчового силікону. М'яка і досить щільна, вона дозволяла легко пройтися ворсинками по зубках і всередині щічок, вздовж язика. Дитині може бути трохи лоскітно, тому робити це слід максимально швидкими короткими рухами, без використання пасти. Промивати її можна водою або спеціальним дезинфікаційним розчином для стоматологічного приладдя. Руки перед процедурою слід обов'язково ретельно мити, обробляти дезінфектором або одягати стерильні рукавички.

З часом із збільшенням кількості зубів постане питання про придбання дитячої спеціалізованої щітки. Підібрати її складно, але є певні показники, яких бажано дотримуватись: вона має бути саме дитячою, виготовленою з безпечних матеріалів, достатньо невеликою. Сьогодні виробники дитячих зубних щіток пропонують безліч варіантів: із силіконовими ворсинками, із синтетичними, із натуральними. Різних форм та розмірів. Я хочу звернути увагу на щітку 360'.  Її наконечник покритий ворсинками по колу, що дозволяє максимально ефективно очищати зубки в важкодоступних місцях, як би мама або дитина не взяла цю щітку. Рекомендовано для дітей віком від 3 років. Ніколи не слід забувати про те, що будь-яку щітку потрібно ретельно прополіскувати після використання, одягати захисні ковпачки і зберігати в відповідному місці у шафці чи на поличці.

Бувають випадки, коли дитина не може сама відкривати рота, чистка зубів і ротової порожнини дуже утруднена, ясна кровоточать, є алергія на пасти і розчини для полоскання, і використання щітки неможливо. Для вирішення цієї проблеми існує спеціально розроблене рішення, що впроваджене у паліативному догляді у ​​реанімаціях, відділеннях лікарень, хоспісах та домашньому догляді у країнах  Європи та США. Наразі цей досвід активно переходить і в Україну. Йдеться про Toothete oral care. Це спеціальні одноразові стерильні палички-щіточки з м'яким маленьким поролоновим накінечником. Дозволяють здійснювати чистку зубів, щік і язика у дитини не травмуючи ясна і зубки, не потребують пасти. Також нею можна робити невеликий масаж. Продаються упаковками різних кольорів. Це безпечно і м'яко впливає на дитину. Ознайомитися з Toothete oral care можна у відео.

Догляд за ротовою порожниною важкохворих лежачих дітей є важливим аспектом їхнього загального лікування та догляду. Він не лише запобігає розвитку інфекцій та ускладнень, але й значно покращує якість життя. Правильна гігієна ротової порожнини сприяє збереженню важливих функцій, таких як здатність жувати, ковтати та спілкуватися. Крім того, зменшує ризик аспірації, що може бути особливо небезпечним для лежачих дітей. Здорові зуби, ясна та язик підвищують комфорт важкохворої дитини, що позитивно впливає на його загальний стан та настрій. 

Пам’ятайте, що догляд за ротовою порожниною паліативних дітей вимагає постійності та регулярності, аби уникнути можливих ускладнень і забезпечити підтримку якості життя.

Публікація підготовлена за фінансової підтримки Німецького фонду Маршалла Сполучених Штатів Америки. Її зміст є виключною відповідальністю ГО “Епіпросвіта” і не відображає позицію Німецького фонду Маршалла.

No items found.