06
.
09
.
2024
Оксана Плотнікова

Догляд за паліативної дитиною на дому. Догляд за шкірою та профілактика пролежнів

Батькам

Догляд за паліативної дитиною на дому. Догляд за шкірою та профілактика пролежнів.

Догляд за шкірою дітей, які потребують паліативної допомоги, є не лише фізичною необхідністю, але й проявом любові та турботи, що створює для них відчуття безпеки та комфорту. Шкіра -  життєво важливий бар'єр між тілом людини та зовнішнім світом. Цей щит потребує особливої уваги та піклування, тому правильний догляд має вирішальне значення, особливо в умовах, коли дитина не може активно рухатися і більшу частину свого дня проводить лежачи знерухомлено або малорухливо. У спекотливу пору року, чи у ситуації підвищеної температури тіла або ззовні - шкіра може сильно запрівати, червоніти, трохи припухати, на ній залишаються частинки слини, поту, шкірного жиру, бруду. Все це змішується, з'являється неприємний запах, іноді ранки та подразнення у вигляді попрілостей, лущення, пітниця. Це підпікає, болить, завдає дискомфорту. Окрім того, в лежачих та малорухливих дітей, після складних операцій, коли тіло загіпсоване або потребує довгострокового обмеження у рухах, тривале перебування в підгузках -  гостро постає питання пролежнів, та як це вирішувати в домашніх умовах. 

Пролежні - це серйозні ушкодження шкіри, які виникають внаслідок порушення кровообігу та іннервації через тиск на певну ділянку тіла. Це призводить до запалення, яке може швидко розвинутися у пролежень. Натирання поверхні шкіри робить її чутливою до будь-яких пошкоджень. Такі подразнення прискорюють розвиток пролежня. Коли шкірний покрив постійно мокне, це пом’якшує його та прискорює інфікування. У дітей, які змушені довго перебувати в одному положенні, шкіра позбавляється необхідного кровопостачання, що призводить до відмирання тканин.

Основними чинниками ризику є:

  • Тривала нерухомість: обмежена рухливість або повна нерухомість.
  • Порушення чутливості: нездатність відчувати біль або дискомфорт.
  • Недостатнє харчування: дефіцит білка, вітамінів і мінералів уповільнює загоєння ран.
  • Зневоднення: суха шкіра більш схильна до пошкоджень.
  • Непридатні поверхні для лежання: жорсткі або вологі поверхні збільшують ризик пролежнів.
  • Інфекції: наявність будь-яких інфекцій може ускладнити загоєння ран.

То ж на що в першу чергу слід звернути увагу батькам у догляді за шкірою аби уникнути всіх цих ускладнення та появи пролежнів. 

  1. Регулярне переміщення. Зміна положення тіла дитини кожні 2 години є одним із найважливіших заходів для профілактики пролежнів. Це допомагає уникнути тривалого тиску на одні й ті ж ділянки, що може призвести до пошкоджень шкіри та м'язів. Змінюйте позиції дитини, перекладаючи на спинку, на бік, на живіт, мінімально вертикалізуйте, якщо це дозволяє її стан.
  2. Чистота та сухість. Шкіру дитини слід намагатися щодня мити, використовуючи м'які миючі засоби без запаху та барвників. Важливо ретельно змити залишки мила та осушити шкіру м'яким рушником. Часто міняйте підгузки, щоб уникнути контакту шкіри з видільними речовинами. Використовуйте ті, що добре вбирають вологу та відповідають віку і вазі вашої дитини.
  3. Зволоження. Воно допомагає підтримувати еластичність шкірного покриву та запобігає тріщинам. Використовуйте спеціальні дитячі зволожуючі засоби, які підходять для чутливої шкіри. Наносіть їх після миття або при будь-яких ознаках сухості.
  4. Підкладки та матраци. Використання спеціальних матраців, підкладок та кілець допомагає рівномірно розподілити вагу тіла і зменшити тиск на певні ділянки. Протипролежневі матраци спеціально розроблені для зменшення тиску та поліпшення циркуляції повітря. Також можна використовувати гелеві або пінисті подушки під певні ділянки тіла, як-то п’ятки, лікті чи сідниці, для додаткового захисту.
  5. Правильне харчування. Харчування відіграє важливу роль у підтримці здоров'я шкіри. Включайте в раціон необхідну для організму вашої дитини кількість білків для підтримки та відновлення тканин, забезпечте достатнє споживання вітамінів А, С, Е, цинку та інших мінералів, які сприяють здоров'ю шкіри, обов’язково давайте пити багато рідини, щоб підтримувати оптимальний рівень гідратації організму.
  6. Огляди шкіри мають стати щоденним ритуалом в вашій рутині. Це допоможе вчасно виявити та лікувати будь-які проблеми. Особливу увагу звертайте на місця з високим ризиком утворення пролежнів – спину, сідниці, п’ятки, лікті, лопатки, голову, вушка. Шукайте почервоніння, набряки, зміни кольору шкіри або пошкодження. При виявленні таких ознак зверніться до педіатра і негайно розпочніть лікування. 
  7. Фізична активність. Заохочуйте дитину до активності в межах її можливостей, проводьте пасивні вправи для суглобів і м’язів, легкий массаж.
  8. Створення комфортного середовища: підтримуйте оптимальну температуру в кімнаті, уникайте протягів, переохолодження чи перегрівання, забезпечте достатнє освітлення.
Додатково можна порадити залучати інших членів родини до навчання правильному догляду за паліативною дитиною. Використовуйте допоміжні спеціальні засоби ( підйомники, гамаки, спеціальні ліжка, вертикалізатори тощо) для безпечного переміщення і зміни положення тіла.

Тепер звернемося до кількох практичних порад щодо профілактики та лікування проблем зі шкірою. Якщо шкіра вже не піддається впливу, використовуйте засоби на основі гелю або мазі для додаткового захисту. Добре зарекомендував себе крем Лізодерм Плюс. Це не косметичний засіб і не звичайний дитячий крем. А спеціально розроблений компанією Лізоформ Медікал засіб, що випускається компанією Бланідас. Відомий своїми антисептичними засобами. Позиціонується як професійний крем на жирній основі, хоча основа не жирна, а легка. Склад багатий різними маслами (льону, сої, обліпихи, чайного дерева, лаванди, меліси), містить гліцерин, Д-пантенол. В основі вода, бджолиний віск. Має приємний запах і консистенцію, швидко вбирається, економно витрачається. Рекомендовано застосовувати його для пом'якшення, лікування шкіри при почервоніннях, запаленнях, лущеннях, розтріскуваннях, та зняття дрібних запалень. Крем  затверджено для щоденного гігієнічного догляду за шкірою рук медичного персоналу з умовою профілактики професійних дерматитів та екзем, для попередження розвитку патогенної мікрофлори відповідно до Наказу МОЗ України № 798 від 21.09.2010 року «Про затвердження методичних рекомендацій «Хірургічна та гігієнічна обробка рук медичного персоналу». 

Ще одним засобом рекомендованим для обробки попрілостей у дітей та дорослих є Ксероформ (Xeroform). Це порошок жовтого кольору зі слабко вираженим специфічним запахом. Використовується як в'яжучий, бактерицидний і підсушуючий засіб при різноманітних запальних ураженнях шкіри. Має місцеву протизапальну, слабо виражену знеболювальну дію. Необхідно наносити ватним спонжем  присипаючи легким шаром у важкодоступних місцях, де попрілості вранці та ввечері. Попередньо слід очистити ці місця водою чи промокнути вологими серветками, потім просушити. Фармакотерапевтична група порошку: Антисептичні та дезінфікуючі засоби. Код АТХ D08A X. Реєстрація: UA/12732/01/01 от 25/10/2017 приказ №1517 от 25/08/2023.

Слід пам'ятати, що не можна займатися самолікуванням та призначати самостійно будь-які антисептичні засоби дитині. Завдання мами, звернутися до лікаря в першу чергу за консультацією, але володіти достатнім рівнем знань, щоб конструктивно вести діалог та отримати максимальну користь в лікуванні проблем з пролежнями та профілактики їх появи. 

І окремо зупинимося на моделі протипролежневого матраца Roho Prodigy виробництва США. Згідно Наказу КМУ «ПОРЯДОК забезпечення окремих категорій населення технічними та іншими засобами реабілітації і формування відповідного державного замовлення» його можна отримати в УПСЗН безкоштовно. Матрац складається з 3-х рівних частин, і має ручний насос для накачування, ремкомплект, інструкції українською мовою та велику книжку з експлуатації.  Розмір на односпальне ліжко: 91.5 х 207,5 х 9.0 см. Витримує вагу до 136 кг і може бути використаний для немовлят вагою від 5 кг. Зроблений із якісного полівінілхлориду. Кожна частина є незалежною одна від одної і пристібається кнопками. Матрац дуже легкий та зручний у санобробці. Призначений для профілактики пролежнів 1-4 ступеня. Повітряні блоки імітують відштовхувальні властивості води. За рахунок цього тиск рівномірно розподіляється на все тіло, зменшуючи біль та навантаження, відновлюється кровотік у місцях появи пролежнів. Частинки матрацу підлаштовуються під форму тіла, щоб було спокійно, зручно, розслаблююче. Roho Prodigy - один з кращих варіантів для паліативних дітей.

Догляд за шкірою та профілактика пролежнів – це більше, ніж рутинний догляд, це мова любові батьків, яка не потребує слів. Важливо пам’ятати, що кожен момент турботи – це можливість подарувати дитині відчуття комфорту і безпеки. Профілактика пролежнів – це не просто запобігання фізичному болю, а й створення атмосфери, де дитина відчуває себе оточеною увагою і теплом. І хоча наші зусилля можуть здаватися малими, для дитини вони мають величезне значення, допомагаючи відчути, що вона у надійних батьківських руках.

Публікація підготовлена за фінансової підтримки Німецького фонду Маршалла Сполучених Штатів Америки. Її зміст є виключною відповідальністю ГО “Епіпросвіта” і не відображає позицію Німецького фонду Маршалла.

No items found.