20
.
08
.
2024
Оксана Плотнікова

Базова медична апаратура для паліативної дитини

Батькам
Лікарям

Догляд за паліативної дитиною на дому. Базова медична апаратура та правила користування.

Життя з паліативною дитиною в домашніх умовах це складний, але важливий аспект медичної допомоги, який вимагає особливої уваги та підготовки, адаптації, суттєвого перегляду та переналаштування повсякденного устрою родини, навіть зміни способу мислення відповідно до потреб своєї особливої дитини.  

Як зберігати і полегшувати її життя при всіх "ні" та обмеженнях, які виникають? Іноді мами перебувають у повній розгубленості, не знають, як правильно організувати довколишній простір, що має бути вдома насамперед із апаратури та приладів, щоб уникнути постійних госпіталізацій і реанімацій, як вчасно і швидко надати першу допомогу, полегшити стан дитини та підтримати якість її життя, уникаючи критичних ситуацій. Базова медична апаратура в цьому контексті виступає ключовим елементом, який дозволяє трансформувати домашнє середовище у функціональний медичний простір. Це в першу чергу стосується дітей з тяжкими неврологічними порушеннями, складною некупованою формою епілепсією, генетичними синдромами, нейродегенеративними захворюваннями, онкохворих та  і тп., дітей, у яких встановлені трахеостоми, назогастральні зонди, гастростоми, калостоми. 

Це буде максимально практично орієнтована інформація, актуальна на даний період часу і скорегована з рекомендаціями медичних працівників паліативної служби.
Найперше, закцентуємо увагу на мінімальному базовому комплекті медичного обладнання, яке має бути в наявності в кожній сім'ї, що здійснює домашній паліативний догляд за дитиною.

Медичний відсмоктувач (електровідсмоктувач) – це медичний прилад призначений для надання невідкладної допомоги тим, у кого спостерігається складність із усуненням мокротиння, слизу через хворобу, а також для відсмоктування таких рідин, як гній, кров, блювотні маси, їжа, слини тощо шляхом створення вакууму.
Його використовують у випадку, коли діти не можуть відкашлювати/сплюнути все, що накопичилося або накопичується в організмі для запобігання застійним хвороботворним процесам та наданню першої медичної допомоги. Відсмоктувач забезпечує швидке та ефективне очищення дихальних шляхів, що є критично важливим для збереження життя. 

Відсмоктувачі бувають кількох видів: 

  1. Механічні відсмоктувачі: 
  • Прості у використанні та не потребують електрики
  • Працюють за допомогою механічного приводу, такого як педаль або ручний клапан.
  • Використовуються, коли електрика недоступна або як резервні пристрої в екстрених ситуаціях.
  1. Електричні відсмоктувачі:
  • Найбільш поширений тип, працює від електромережі або батареї.
  • Забезпечують стабільний та потужний вакуум, підходять для тривалого використання.
  1. Переносні відсмоктувачі:
  • Легкі та компактні, зручні для використання у дорозі, в машинах швидкої допомоги.
  • Можуть працювати від батареї, акумуляторів чи зарядних станцій.
  1. Стаціонарні відсмоктувачі:
  • Переважно використовуються у лікарнях та медичних центрах.
  • Потужні, з великим резервуаром для рідин, призначені для інтенсивного використання.

Для роботи з відсмоктувачами використовують катетери для санації різних розмірів. Існують дитячі педіатричні катетери ( від СН 6 до СН 18), і дорослі (від СН20 і більше). Визначаються по внутрішньому діаметру. Для більшості дітей оптимальними і найпоширенішим у використанні є розміри СН10. 

Окремо слід звернути увагу на використання відсмоктувача вдома. Перед роботою з ним обов’язково слід пройти інструктаж та мінімальне навчання в лікарні у відповідного медичного працівника, зробити перші спроби санацій під наглядом медсестри. Самостійно іноді буває дуже складно здійснювати процедуру санації, так як при неправильному використанні, дуже глибокому проникненні катетер вакуумом може присмоктуватись до слизових і викликати їх ушкодження у вигляді травмування слизової носових ходів або ротової порожнини. Але боятися не варто, з досвідом набувається вміння. І в будь - яку годину доби, якщо виникає гостра потреба,  мами чи інші навчені члени родини можуть допомогти дитині. Відсмоктувачі бувають різних фірм і виробників.  Слід підбирати оптимальний для потреб вашої дитини.

  Пульсоксиметр – медичний контрольно-діагностичний прилад для неінвазивного (безкровного атравматичного) вимірювання рівня сатурації (насичення киснем капілярної крові) та частоти серцевих скорочень - ЧСС (роботи серцевого м'яза). Людський організм живе тому, що серце качає кров, і ми дихаємо. Від їхньої повноцінної роботи залежить загальне самопочуття, а також необхідність надання допомоги у разі порушень. У тяжко хворих дітей дуже важливо відстежувати ці показники, щоб не допустити кисневого голодування, що неминуче призводить до гіпоксії та впливу на роботу мозку, а також попередити моменти зупинки серця або зміни серцевого ритму.
Паліативні діти в 99% не говорять і не можуть описати чи розповісти про своє самопочуття. Їхнє життя безпосередньо залежить від роботи діагностичної апаратури та її показників.
Пульсоксиметри бувають:

  • ситуативні (одягаються защіпкою на палець і вимірюють на даний момент часу  ЧСС і сатурацію) 
  • цілодобові (відстеження показників на моніторі йде неприривно). 

За розмірами бувають маленькі і великі польсоксометричні станції, стаціонарні та портативні, ті що працюють від батарейок, акумуляторів, зарядних станцій та від електромережі. 

Це неймовірно важливий апарат, що дозволяє полегшувати стан, допомагати в лікуванні хворої дитини, а іноді навіть рятувати її життя. Без нього здійснювати якісний паліативний догляд на дому практично неможливо. Тому мами та дорослі члени родини повинні вміти поводитися з цим приладом правильно, дотримуватися техніки безпеки та діяти відповідно до рекомендацій та призначень лікарів. "Від себе" ніколи не можна нічого призначати та робити. Це може призвести до незворотних наслідків. Не можна гратися настройками пульсоксиметра, порушувати його корпусну цілісність.
Наступним  медичним приладом за ступенем важливості після пульсоксиметра та відсмоктувача є кисневий концентратор.
Кисневий концентратор - апарат для виділення молекул кисню з навколишньої атмосфери, що здійснює їх концентрацію та видачу у вигляді потоку чистого кисню. Простіше кажучи, цей прилад виділяє зі звичайного повітря, яким ми дихаємо саме кисень, зволожує і умовно концентрованим подає його в легені. Дуже часто у паліативних дітей, що важко хворіють і ведуть переважно спосіб життя лежачи, спостерігається бронхо-легенева дисплазія (БДЛ). Це хронічне захворювання легень, яке найчастіше виникає у дітей, що отримували тривалу штучну вентиляцію легень та кисневу терапію після народження. БЛД характеризується запаленням і пошкодженням тканини легень, що призводить до утруднення дихання та зниження функції легень. Причини цього криються в довгому стані на ШВЛ, частих бронхітах та пневмоніях, патологіях органів дихання тощо. При цьому організм ослаблений, дихання недостатньо глибоке, спостерігаються апное.
Якщо дитина хворіє - їй ще важче дихати. Мокрота, яка інтенсивно виробляється і погано відходить у лежачих дітей із слабким або відсутнім кашльовим рефлексом, не дає повноцінно зробити вдих і отримати потрібну порцію кисню з повітря. Тому дихання стає поверхневим, не глибоким, частим або навпаки рідкісним. Усе це призводить до гіпоксії (кисневого голодування), і  як наслідок до порушення роботи всіх органів та систем.
Кисневий концентратор допомагає посилити приплив кисню та полегшити стан. Особливо у період хвороби. Також, киснева підтримка є вкрай важливою для дітей після важких епілептичних приступів. Є кілька ситуацій, коли використання кисневого концентратора може бути показаним:

  1. Гіпоксія (недостатність кисню): Якщо під час або після приступу епілепсії у дитини виникає гіпоксія, що виявляється через синюшність шкіри (ціаноз), задишку або інші ознаки недостатнього кисню, киснева терапія може бути необхідною.
  2. Порушення дихання: Якщо після приступу дитина має утруднене дихання або дихальна функція є нестабільною, подача кисню може допомогти стабілізувати стан.
  3. Після реанімації: Якщо приступ був настільки важким, що потребував реанімаційних заходів, киснева терапія може бути частиною подальшого лікування.

Кисневі концентратори бувають портативні та стаціонарні, різні за літражем (звичайно від 1 до 5, але є і до 10 л і більше). Подача кисню здійснюється через лицьову маску чи носові канюлі.
Важливо! Призначення з використання концентратора повинен давати виключно лікар відповідного медичного профілю (скільки, яким чином і як довго). Кисень може сушити слизову оболонку, особливо при тривалій кисневій терапії або при подачі кисню під високим тиском. Це пов'язано з тим, що сухий кисень може виводити вологу з тканин дихальних шляхів, що призводить до сухості і подразнення слизових оболонок. Тому потрібно обов'язково дотримуватися правил зволоження та дозувати час перебування на кисневотерапії.

  І наостанок, акцентуємо увагу на наступних важливих аспектах, які необхідно перевіряти та контролювати в медичному обладнанні при використанні його вдома. Це – своєчасна заміна розхідників (згідно інструкцій та правил використання медичного обладнання) та дезінфекція. Це здоров'я та безпека для наших дітей. Кожен з медичних апаратів мають спеціальні очисні фільтри, тому що працюють "з повітрям", рідинами і не тільки. Саме там найчастіше люблять оселятися різні небезпечні бактерії, гриби тощо. Недостатньо придбати сам прилад, до нього обов'язкові регулярні заміни витратних матеріалів (фільтри для відсмоктувача, кисневого концентратора тощо).

І пам’ятайте, що медична апаратура може ламатися у самий неочікуваний і складний момент життя вашої дитини, тому обов’язково слід продумати варіанти на заміну до базового приладдя, додатковий набір. Мати контакти сервісних центрів, до яких можна звернутися за консультацією та ремонтом обладнання, профілактичним оглядом. Уникайте неперевірених та ненадійних марок та постачальників. Обладнання має бути перевіреним, сертифікованим та надійним. 

Публікація підготовлена за фінансової підтримки Німецького фонду Маршалла Сполучених Штатів Америки. Її зміст є виключною відповідальністю ГО “Епіпросвіта” і не відображає позицію Німецького фонду Маршалла.

No items found.