12
.
07
.
2024
Ольга Новікова

Де зробити якісне ЕЕГ та назначити лікування?

Батькам
Лікарям

Один з найпопулярніших запитів у батьків дітей з епілепсією: “Де зробити ЕЕГ?”. Весною ГО «Епіпросвіта» завітала до клініки «Нейромед» у Вінниці і щиро радить цю клініку для обстежень. Більше детально про клініку нижче.

ВАЖЛИВО: ГО «Епіпросвіта» не має фінансових зв’язків з «Нейромед», не є зацікавленою особою і публікація не є рекламною. Стаття сформована від запиту батьків та переконань ГО «Епіпросвіта» у якості надання послуг.

ЕЕГ-діагностика у Нейромед: сучасне обладнання для точного діагнозу

Один з медичних центрів мережі «Нейромед» у Вінниці – спеціалізується на діагностиці та лікуванні епілепсії. Це єдиний центр у місті та області, який пропонує повний спектр послуг з діагностики даного неврологічного захворювання. 

No items found.

Каманда лікарів-неврологів

При епілепсії має велике значення постановка точного діагнозу (оскільки самої епілепсії існує багато видів). Саме тому тут важливо, щоб лікар був сучасним, мав багаторічний досвід та слідкував за світовими тенденціями.  В “Нейромеді” це вирішують тим, що двоє лікарів Олександра Слюсарєва та Анастасія Васильєва працюють і розвиваються виключно у напрямку епілепсії. 

Електроенцефалограма 

Електроенцефалограма (ЕЕГ) є основним методом діагностики епілепсії. Це безболісна та безпечна процедура, яка дозволяє реєструвати електричну активність мозку. В центрі проводять ЕЕГ-діагностику як для дорослих, так і для дітей, в тому числі новороджених. Це особливо важливо, оскільки епілепсія часто проявляється у дитячому віці, тому своєчасна діагностика може значно покращити прогноз лікування.

Окрім ЕЕГ, для повноцінної діагностики епілепсії часто необхідно провести магнітно-резонансну томографію (МРТ). У медичному центрі «Нейромед» доступна сучасна МРТ-діагностика на апараті останнього покоління. Це дозволяє отримувати детальні зображення мозку, виявляти структурні аномалії та інші патології, які можуть бути причиною епілептичних нападів. Комбіноване використання ЕЕГ та МРТ дає можливість отримати повну картину стану мозку пацієнта та призначити найбільш ефективне лікування.

Коли використовується ЕЕГ?

Електроенцефалограму можна використовувати для діагностики та моніторингу ряду захворювань, що впливають на мозок. Вона може допомогти виявити причину певних симптомів, таких як судоми або проблеми з пам’яттю, або дізнатися більше про стан, який у вас вже діагностовано.

Основне застосування ЕЕГ – це виявлення та дослідження епілепсії, стану, який провокує повторювані напади. ЕЕГ допоможе лікарю визначити тип епілепсії, що може викликати напали та як найкраще лікувати пацієнта.

У медичному центрі «Нейромед» використовують два апарати для моніторингу: експертний Сімплекс ЕЕГ-39, а також Нейрон-Спектр-64. Це дозволяє отримувати високоточні результати, що є важливим для правильного діагнозу та подальшого лікування.

Види ЕЕГ-діагностики

Рутинна ЕЕГ – займає всього 30 хвилин. Часто це робиться зі стандартними «процедурами активації», які збільшують шанс зафіксувати порушення роботи мозку або навіть спровокувати напад. Найпоширенішими є фотостимуляція (швидке миготливе світло), гіпервентиляція (дуже швидке дихання» і депривація сну (спати не більше 4 годин, напередодні дослідження).

Тривала ЕЕГ – займає до 2-х годин. З використанням провокаційних проб. Дає можливість під час запису заснути пацієнту. Найоптимальніший варіант для дослідження діток до 4 років, для фіксації сну, при запланованому часу дослідження на їх денний сон.

Нічний моніторинг/ЕЕГ-сну. Якщо лікар підозрює епілепсію, але стандартна ЕЕГ не дає достатньо інформації для постановки діагнозу, вас можуть попросити зробити ЕЕГ уві сні. Для проведення ЕЕГ у режимі депривації сну вас попросять не спати протягом 24 годин перед дослідженням, щоб переконатися, що ви зможете спати під час тесту.

Очевидно, що чим довше, тим краще, оскільки це збільшує час, доступний для отримання даних з ЕЕГ.

Цілодобовий ЕЕГ-моніторинг – безперервний моніторинг 24-48-72 години і більше (залежно від запиту). Використовується для оцінки мозкової активності та поведінкових особливостей пацієнта протягом тривалого часу. Цей тривалий ЕЕГ відео-моніторинг має вагоме значення для визначення наявності епілептичної хвороби у пацієнта та уточнення типу нападів, а також дає змогу точного визначення, звідки виникають судоми та як вони поширюються на інші ділянки мозку. Зіставлення епілептичного вогнища на ЕЕГ та фіксації клінічних проявів є гарантом виявлення вогнища ураження головного мозку у пацієнта.

Як потрапити?

Центр сучасної діагностики «Нейромед» знаходиться у місті Вінниця за адресою вулиця Магістратська, 20.

Записатися на обстеження, прийом спеціалістів, або отримати додаткову інформацію можна за телефоном: +38 (073) 293-18-81

Також «Нейромед» можна знайти в соціальних мережах (Instagram та Facebook) і на офіційному сайті: https://www.neuromed.ua/