28
.
06
.
2024
Оксана Плотнікова

Де шукати роботу мамам дітей з інвалідністю?

Батькам

Почати працювати, або задовольнятися лише соціальними виплатами від держави? Над цим питанням в свій час замислюється кожен з батьків, що виховує дитину з інвалідністю. Враховуючи специфічні потреби та обмеження, пов’язані з доглядом та піклуванням, важко знайти баланс між професійною реалізацією та сімейними обов’язками. Про те, де шукати роботу та як підібрати зручну для себе, які з професій є перспективними зараз -  піде мова далі.

Важливо розуміти, що робота ніколи сама не впаде на голову подібно яблуку Ньютона. До цього треба докласти певних зусиль, наполегливості, терпіння і навіть креативу. На перший погляд це може видатися занадто складним, якщо продовжувати просто пливти за течією своєї буденної рутини.  Однак склавши правильний алгоритм дій, можна швидко знайти професію, яка дозволить забезпечити сім’ю та водночас приділяти достатньо уваги своїй дитині.  

Існує багато ресурсів, які можуть допомогти в цьому. Зупинимося на основних. Провідними є сайти з працевлаштування та пошуку роботи, на яких можна підібрати вакансії з гнучким графіком та можливістю віддаленої роботи. Work.ua та Robota.ua - одні з найбільших порталів в Україні. Містять більше 107 тис. пропозицій та мають зручний пошук інформації. Переглянути доступні вакансії можна двома кліками: відкрити сторінку ресурсу, в рядок швидкого пошуку професії ввести бажану посаду чи компанію та натиснути кнопку «знайти вакансії». Алгоритм програми автоматично добере відповідні запиту пропозиції. Також є можливість зробити відбір за рубриками/галузями, за професіями, за  містом проживання та компанії - роботодавцю. На сайтах передбачено важливу функцію створення або розміщення власного резюме. Це дає змогу не лише переглядати наявні вакансії, але й отримувати пропозиції від роботодавців напряму, через відгук на ваше резюме. Також, до списку сайтів з пошуку роботи можна додати Jobs.ua , Grc.ua (колишній HeadHunter), OLX.ua та Jooble.org. Всі вони мають аналогічний принцип роботи, зрозумілі у використанні і не вимагають специфічних умінь.

Наступні – це Державні центри зайнятості, які також надають корисну інформацію і реалізують програми підтримки з пошуку роботи, проводять відповідне навчання або перекваліфікацію. На сьогоднішній день створено та успішно функціонує Єдиний портал вакансій (jobportal.dcz.gov.ua), на якому розміщено понад 250 тис пропозицій. І ці дані оновлюються щодня. На сторінці порталу вдало продуманий пошук, є великий пошуковий рядок, та декілька фільтрів для конкретизації запиту. Наприклад, можна обрати область та місто/село проживання, вказати який вид зайнятості цікавить (повний, неповний, дистанційний тощо), пріоритетну галузь роботи та навіть рівень бажаної зарплати. Натиснувши кнопку «пошук», портал запропонує вам найбільш відповідні вакансії. Але, звичайно, краще відвідати Центр зайнятості особисто, щоб отримати максимально точну інформацію. 

Окрім цього, багато неурядових громадських організацій мають інформацію про варіанти працевлаштування, сприяють цьому або навіть пропонують роботу. Карітас України (caritas.ua) на своїй сторінці у вкладці «Вакансії» регулярно розміщують пропозиції щодо працевлаштування в їх великій мережі представництв. Подають детальний опис з контактними даними для зворотнього зв’язку. Також періодично анонсують на своїх інтернет ресурсах варіанти працевлаштування дружніх організацій та спільнот. 

Не оминути увагою і Товариство Червоного Хреста України redcross.org.ua, яке також має великий розділ  вакансій для фахівців різних сфер. Додатково, на сторінці Товариства можна переглянути інформацію щодо курсів підвищення кваліфікації або навчання новим професіям на безкоштовній основі. І це лише кілька прикладів організацій, що активно допомагають знайти роботу. Громадські організації як всеукраїнського значення, наприклад  Ліга ділових та професійних жінок України bpwua.org.ua або Жіночий консорціум України wcu-network.org.ua,  так і місцеві локальні, можуть стати в нагоді при досягненні мети в пошуку роботи.

І наостанок, найбільш цікаве та живе джерело пошуку роботи для батьків дітей з інвалідністю -  це соціальні мережі та інші онлайн – платформи з їх чатами, каналами, форумами, групами, які також є корисними для пошуку вакансій, фрілансу чи нетворкінгу. Зупинимося тезисно на ключових:

LinkedIn (ua.linkedin.com/jobs):

  • Найпопулярніша професійна соціальна мережа
  • Дозволяє створювати професійний профіль, розміщувати резюме
  • Має розділ вакансій та можливість прямого спілкування з роботодавцями

Facebook (www.facebook.com):

  • Має спеціалізовані групи з пошуку роботи за спеціальностями та регіонами
  • Відображає сторінки компаній, де часто публікуються вакансії
  • Включає локальні або фахові групи та спільноти з пропозиціями або запитами на пошук

 Instagram (instagram.com):

  • Містить профілі компаній з оголошеннями про вакансії
  • Використовує прийом хештегів для пошуку роботи

Telegram (web.telegram.org):

  • Має канали та чати з вакансіями за різними напрямками

Всі соціальні мережі працюють з хештегами. Зупинимося коротко на цьому. Хештег – це ключове головне слово, що допомагає знаходити пости саме по вашому запиту. Шукаючи інформацію про роботу, можна використовувати хештеги: #вакансія, #робота, #пошукроботи, або вузькоспеціалізовані: #itвакансії, #роботадизайнером, #роботакопірайтером, комбіновані хештеги: #роботанадомукиїв, #роботахерсондистанційно. Хештег слід вписати у пошуковий рядок будь-якої соціальної мережі та переглянути запропоновані пости. Можна підписатися на цікаві для вас хештеги для отримання оновлень щоб завжди бути в курсі поточної ситуації.

На сьогодні саме ці ресурси стали ключовими місцями зосередження запитів працедавців і бази резюме шукачів. Соціальні мережі дозволяють в реальному часі вести діалог, швидко отримувати результати та значно зекономити час.

Звичайно, при виборі  майбутньої роботи батькам дітей з інвалідністю слід враховувати:

  • можливість працювати віддалено або з гнучким графіком,
  • наявність необхідних навичок або способи їх швидко здобути,
  • відповідність роботи своїм інтересам та поклику,
  • стабільність попиту на ринку праці,  
  • наявність потенціалу для професійного розвитку та росту.

То ж які професійні галузі зараз є найбільш перспективними? Враховуючи сучасні тенденції розвитку професійних галузей в Україні, можна виділити наступні: неймовірно широкий спектр професій зі сфери послуг, ІТ – сфера і креативна індустрія, освіта та розвиток, медицина і реабілітація, маркетинг, фінанси та право, психологія і ментальне здоров’я.

Батьки дітей з інвалідністю часто мають унікальний досвід та навички, які є цінними надбанням в певних професійних галузях.  Важливо максимально використовувати свій потенціал, і при потребі звертатися до професіоналів за кар’єрною консультацією.

А про топ 5 ключових професій, що перевернуть вашу свідомість і розуміння сучасного світу ринку праці, -  поговоримо у наступних дописах, тож слідкуйте за публікаціями.

Публікація підготовлена за фінансової підтримки Німецького фонду Маршалла Сполучених Штатів Америки. Її зміст є виключною відповідальністю ГО “Епіпросвіта” і не відображає позицію Німецького фонду Маршалла.

No items found.