28
.
01
.
2024
Нія Нікель

Чи є освіта для людей з інвалідністю?

Батькам

В рамках проєкту «Захист та безпека жінок та дівчат з інвалідністю задля інтеграції в місцеві громади», який реалізовується ГО Fight For Right за технічної підтримки ООН Жінки в Україні та за фінансування Жіночого фонду миру та гуманітарної допомоги ООН (WPHF) – було створено ряд відео щодо прав батьків дітей з інвалідністю. Розбиратись у складних питаннях допомогла пані Лариса Татаринова – заступниця директора центру соціальних служб Солом'янського району міста Києва, майстер соціальної роботи, членкиня правління ГО Ліга Соціальних Працівників міста Києва та юристка.В тексті нижче говоримо про освіту для людей з інвалідністю. Повне відео можна подивитись за посиланням.

No items found.

16 грудня 2009 року Україна ратифікувала Конвенцію ООН про права людей з інвалідністюде визначено, що: до осіб з інвалідністю належать особи зі стійкими фізичними, психічними, інтелектуальними або сенсорними порушеннями, які при взаємодії з різними бар’єрами можуть заважати їхній повній та ефективній участі в житті суспільства нарівні з іншими.

Говорячи простими словами: інвалідність це не проблема самої людини, це проблема соціуму, який має забезпечити усунення бар’єрів для вільного та повного життя людини з інвалідністю. Це можуть бути бар'єри економічні, фізичні, психологічні чи ментальні. Мало того, конвенція говорить, що природне середовище для дитини чи особи з інвалідністю – сім'я. Тому всі зусилля держави мають бути спрямовані на те, щоб дитина залишилася в сім’ї і не була передана органам опіку та щоб ця дитини отримувала все що їй необхідно відповідно до потреб: адаптовану школу, спеціальних педагогів, доступні вулиці та дитячі майданчики тощо.

Статтею №2 Закону про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні зазначено, що дискримінація на основі інвалідності заборонена. Тобто вам не може бути відмовлено в освіті через інвалідність дитини.

Важливо розуміти, що відповідальність за дискримінацію через інвалідність є кримінальна і несе позбавлення волі до 5 років.

Чому будь-якій дитині вкрай необхідна освіта?

Крім того, що освіта дає дитині соціалізацію та розуміння, що світ складається не тільки з мами та тата – освіта дає дитині більшу самостійність. У Каріни важка форма ДЦП та пішовши в спеціалізовану школу вона вперше у 13 років змогла сама їсти ложкою. У Аліси синдром Дауна та відвідуючи художню студію вона стала створювати картини, які тепер знаходяться в Німецьких галереях і продаються за 500 євро. Це не вигадані історії, а реальність яку відкриває перед дитиною правильна середа, кваліфіковані спеціалісти та не змучені 24/7 опікою батьки.

Самостійна людина з інвалідністю – це щасливе життя всіх учасників сім’ї, їх довша економічна активність та зменшення видатків держави.

Як я можу добитися освіти для дитини?

Правило №1: місце, форму та методи навчання обирають батьки. Ви маєте обрати школу, яка вам подобається, а держава забезпечити доступ вашої дитини до неї. Часто освітяни не знають цього і дають відмови, хоча держава подбала про освітній процес.

“В школу, яка поруч – нас не прийняли, бо немає інклюзивної форми освіти” – одне з найчастіших звернень. Та чи мала права школа відмовити? Ні. Відповідно до закону про середню освіту – інклюзивний клас створюється в обов'язковому порядку за заявою батьків за наявністю висновку інклюзивно ресурсного центру.

ІРЦ – це установа, яка створена з метою реалізації права дітей з особливими освітніми потребами віком від 2 до 18 років  https://mon.gov.ua/ua/dlya-batkiv/karta-irc-ta-zakladiv на здобуття дошкільної та загальної середньої освіти, в тому числі, у закладах професійної (професійно-технічної) освіти та інших навчальних закладах, які забезпечують здобуття загальної середньої освіти.

Тобто:

ви обираєте школу, яка вам подобається та зручнаотримуєте висновок в ІРЦвідносите з іншими документами до школи школа звертається до департаменту освіти або МОН щодо створення класу та умов для вашої дитини

Важливо розуміти, що ця процедура займає час. Тому якщо ваша дитина має йти у вересні в школу – подати заяву та висновок ІРЦ вам варто вже в березні.

Яка форма освіти підійде моїй дитині?

Рекомендацію щодо відповідної форми можна і варто отримати в ІРЦ про які ми розповіли вище. Але загалом існує 5 рівнів підтримки, від асистента вчителя (мінімальний рівень підтримки) до спеціалізованих технічних засобів та спеціальних педагогічних посад. Детальніше за посиланням.

Вчителі та педагоги, які працюють в інклюзивному класі – мають надбавку до 20% окладу. Знову ж таки, мало освітян про це знають, від того часто вороже зустрічають дітей з інвалідністю в закладах освіти.

Наразі є проблема з асистентами вчителя, хоча фінансування в багатьох містах вже є. Для того, щоб отримати цю послугу – треба звернутись в управління соціального захисту і писати заяву з темою: “прошу забезпечити асистента для реалізації права на освіту”.

Детальніше про форми навчання та нормативну базу можна почитати тут.

Правило №2: освітній заклад не має права обирати дітей, це діти і їх батьки обирають заклад.

Як батьки можуть вплинути на швидший розвиток спеціалізованих шкіл для дітей з інвалідністю?

Чим більше звернень та заяв від різних сімей буде надходити – тим швидше будуть відбуватись зміни. Погодьтесь, що одна заява проти ста – суттєва різниця. Відстоюйте свої права, добивайтесь освіти для своїх дітей. Якщо ви не знаєте як оформлювати відповідні документи – зверніться в службу безоплатної правової допомоги та тематичні громадські організації. Заяви можуть бути спрямовані в:

- школи і садочки безпосередньо

- департаменти освіти

- МОН

- до голів місцевих рад

- до депутатів

- до мера

Якщо ви вважаєте що ваші права порушені або ви не знаєте з чого почати оформлення пенсії  – зверніться в безоплатну юридичну допомогу.

Текст було створено у межах проєкту «Захист та безпека жінок та дівчат з інвалідністю задля інтеграції в місцеві громади», який реалізовується ГО Fight For Right за технічної підтримки ООН Жінки в Україні та за фінансування Жіночого фонду миру та гуманітарної допомоги ООН (WPHF).

Проте це не означає, що висловлені у відео погляди та вміст є офіційно схваленими або визнаними з боку Організації Об'єднаних Націй.

Жіночий фонд миру та гуманітарної допомоги ООН (WPHF) – гнучкий та оперативний інструмент фінансування, що підтримує якісні заходи для підвищення спроможності місцевих жінок у запобіганні конфліктам, реагуванні на кризи та надзвичайні ситуації та використання ключових можливостей миробудівництва.