20
.
09
.
2024
Оксана Плотнікова

Адаптивний одяг: комфорт та функціональність

Батькам

У світі, де інклюзивність стає дедалі важливішою, адаптивний одяг виходить на передній план як ключовий елемент забезпечення функціональності, комфорту та навіть власного стилю. Однак, більшість з батьків можуть чути це словосполучення вперше, і здивовано знизувати плечима. У декого, можливо, зустрічалися згадки чи посилання на просторах інтернету, але без розуміння суті. А в когось вже є мінімальні уявлення, що і як.

Отже, адаптивний одяг -  це спеціальний вид та дизайн одягу, призначений для дітей та людей з особливими потребами, з особливостями розвитку, з інвалідністю. Цікаво, існує навіть адаптивний одяг зі шрифтом Брайля, який допомагає сліпій дитині швидко і самостійно визначати, де лицьова сторона, а де виворот одягу, де передня частина, а де задня.

У країнах Європи та США це давно існуючий напрямок у fashion-індустрії, є цілі дизайнерські марки, бутіки та безліч онлайн магазинів. І ніхто не замислюється: а чи потрібно це, а навіщо такий спеціальний одяг, якщо є широкий вибір зі звичайного мас маркету. Люди просто купують і тим самим роблять життя своїх близьких комфортнішим та естетично різноманітнішим.

Для України це все ще новинка. Наше суспільство не готове і не уявляє навіть, що діти та люди з інвалідністю теж можуть гарно, зручно та стильно одягатися. Що дітям з особливими потребами важливо мати спеціальний сучасний одяг. Нововведення не зовсім зрозуміле, дивне, яке багато хто може віднести до марних витрат, вигадок. Але ж ні! Це докорінно неправильні думки. Сподіваємося, що цей допис допоможе розібратися і зрозуміти, наскільки важливим є адаптивний одяг для людей та дітей з інвалідністю. У тому числі не лише батькам таких дітей а й суспільству в цілому. Але спершу, перегляньте відео, яке багато в чому стане відкриттям! Належить компанії CAPR Style. Adaptive Clothing for Children and Young Adults.

У чому ж така унікальність та особливість адаптивного одягу:

  1. Легкість у використанні: застібки на липучках, магнітах або кнопках замість звичайних ґудзиків чи блискавок.
  2. Зручність: вільний крій, який не обмежує рухи і дозволяє легко одягатися людям з обмеженою рухливістю.
  3. Функціональність: спеціальні отвори для медичних приладів, наприклад, для крапельниць, стом або катетерів.
  4. Комфорт: використання м'яких, гіпоалергенних матеріалів, які не подразнюють шкіру.
  5. Естетичність: сучасний дизайн, який не відрізняється від звичайного одягу.
  6. Індивідуальний підхід: можливість адаптації одягу під конкретні потреби людини.

В загальному адаптивний одяг умовно можна об’єднати у 3 групи:

  1. Одяг для дітей, які мають мінімальні навички самообслуговування, вміють і трохи розуміють процес одягання та роздягання. Для них важливим є зручний фасон і зрозуміла конструкція, можливість за допомогою кнопок, липучок і будь-яких спрощених видів застібок зняти або одягнути речі самостійно, докладаючи мінімум зусиль. Як у фізичному плані, так і в сенсі складності рухів та розумових процесів. У деяких випадках трохи можуть допомагати батьки, але переважно дитина виконує ці дії самостійно. Це діти з аутизмом, з різними рівнями затримки розвитку когнітивних процесів, із синдромом Дауна, деякими генетичними захворюваннями, травматизовані внаслідок військових дій тощо.
  2. Одяг функціональний повсякденний, постійний для дітей з морфо-функціональними особливостями фізичного розвитку, з порушеннями опорно-рухового апарату, різними анатомічними патологіями, паралічами та парезами, контрактурами та знерухомленістю, невідповідністю розмірній лінійці в одязі та шкалі зростання. Діти, що самостійно не спроможні ні вдягнутися, ні роздягнутися. Такий одяг має бути в першу чергу зручним, максимально спрощеним у процесі одягання на дитину дорослим. Так як у цих випадках дитина на 100% залежна від сторонніх, і сама не може нічого зробити, то процеси одягання, роздягання або перевдягання повинні мінімізувати незручності, скоротити час і дозволити уникнути будь-яких інших неприємних моментів.
  3. Тимчасовий одяг для дітей, які перенесли операції, знаходяться у гіпсі чи бандажі, в ортезах чи певному положенні. Повинен мати максимально функціональне призначення та бути особливо сконструйований, аби одягання було зручним та легким. Давати швидкий доступ до потрібної частини тіла (до перелому, підгузка, рани), не викликаючи дискомфорту, болючих відчуттів тощо.

І в окрему підгрупу можна виділити одяг для дітей, носіїв гастростоми, трахеостоми, урогенітальних катетерів і тп. Так як він може мати певні особливості, необхідні саме для цих медичних потреб. Включає всі вище зазначені моменти, але має свої безпосередні особливості:
1. Захисні естетичні шарфи, слинявчики, накладки, підкладки. Потрібні для того, щоб прикрити трахеостому на шиї і зменшити нав’язливий інтерес оточуючих до трубочки в горлі.
2. Адаптивний одяг для носіїв трахеостоми. Відрізняється глибшим вирізом на шиї, V-подібним кроєм горловини, або напівкруглим. Зроблений, щоб не травмувати встановлену трахеостому, відкривати швидкий доступ до неї в екстрених випадках, приєднувати апаратуру тощо.
3. Адаптивний одяг для носіїв гастростоми. Відрізняється наявністю отвору в одязі в області живота, має кишеньки, розпірки, які дозволяють легко дістатися до гастростоми, або нагодувати дитини, а також захистити його. Існують також різні підтримуючі пояси з отворами.
4. Адаптивний одяг для дітей із встановленими катетерами. Це спеціальні бандажні пояси, до яких можна кріпити катетер, мішок або будь-який приймач для рідин організму, і приховувати його у широких штанцях.
5. Спеціальна компресійна білизна. Виконує функцію підтримки та стабілізації тіла, плюс враховує необхідні особливості для дитини у крої. Наприклад, для хворих на СМА, хворобу Дюшена.

Важливо на етапі прийняття батьками думки щодо необхідності переходу на адаптивний одяг розуміти, що це лише полегшує процес одягання та роздягання, але й забезпечує комфорт, функціональність та стильний вигляд, не нехтуючи естетикою заради практичності. Завдяки своїй здатності підвищувати самостійність та впевненість дітей, цей вид одягу стає потужним інструментом для подолання бар'єрів та сприяє соціальній інклюзії, дозволяючи дітям та підлітка з інвалідністю виглядати стильно та почуватися впевнено у будь-якій ситуації.

Публікація підготовлена за фінансової підтримки Німецького фонду Маршалла Сполучених Штатів Америки. Її зміст є виключною відповідальністю ГО “Епіпросвіта” і не відображає позицію Німецького фонду Маршалла.

No items found.