05
.
09
.
2024
Нія Нікель

Закон про медканабіс вступив у дію

Лікарям

Медичний канабіс (олії, екстракти і ТГК) більше не є забороненою речовиною в Україні (увага, але сама рослина є забороненою).

Від сьогодні виробники та імпортери можуть починати процес виходу медканабісу на ринок України, а саме реєстрацію АФІ (активного фармацевтичного інгредієнту) — речовини, з якої вироблятимуть ліки в умовах аптек. Така реєстрація триватиме 30 днів.

Чи зможуть пацієнти вже отримати ліки в аптеках?

Поки ще ні. Спершу в Україні має запрацювати система обліку та контролю Держлікслужби. Саме в цю систему вноситимуться усі дані щодо вирощування, обігу (від насіння до пацієнта) та використання медичного канабісу. За даними Міністерства охорони здоровʼя, ця система запрацює восени. Тож ймовірно, що перші ліки можуть бути доступними вже у цьому році. Їх зможуть виписувати сімейні лікарі та вузькі фахівці за електронним рецептом.

Важливо: пацієнт зможе мати при собі та перевозити тільки ту кількість медканабісу, яка вказана в електронному рецепті. Так працює система в ЄС.

Які пацієнти зможуть отримати такі ліки?

Очікується затвердження переліку станів, за яким лікар зможе виписувати пацієнту електронний рецепт на ліки. Проте його вже розроблено, поки це:

1. Хронічний або нейропатичний біль

2. Нудота та блювання, що викликані проведенням хімієтерапії

3. Хвороба Паркінсона

4. Синдром Туретта

5. Фармрезистентна епілепсія

6. Захворювання, що спричиняють судомні напади у дитячому віці (синдром Леннокса - Гасто, синдром Драве, туберозний склероз)

7. Втрата ваги повʼязана з анорексією у пацієнтів з хворобами, зумовленими ВІЛ

8. Та інші стани, сюди входить ПТСР, за наявності висновку лікарсько-консультативної комісії у закладах охорони здоровʼя, що мають наукову базу. Таких закладів в Україні понад 600.

Які форми очікувано будуть доступні?

- рідкі лікарські засоби для орального застосування,

- тверді капсули

- дентальні пасти.

Офіційний перелік ще не затверджено. Очікуємо до кінця серпня.

Яким вимогам мають відповідати виробники та аптеки?

У законі передбачений жорсткий контроль на всіх етапах виробництва. Вирощувати зможуть лише юрособи, які отримають відповідну ліцензію, сертифіковане виробництво за стандартами GMP, під цілодобовим відеонаглядом, доступним для Нацполіції. Кожен кущ буде мати індивідуальне кодування, щоб відстежувати рух рослини до аптек і пацієнта.

Аптеки, які виготовлятимуть ліки, матимуть дві ліцензії — на виготовлення та на обіг наркотичних речовин.

_____________________

Пояснення надала Ірина Рачинська, БФ "Пацієнти України".

No items found.