19
.
07
.
2023
Ольга Новікова

Як отримати безкоштовно ліки для дітей з епілепсією?

Пацієнтам
Батькам

Перше: безкоштовно ви можете отримати всі протисудомні ліки, які зареєстровані в Україні. В будь-якій формі, як і оригінали, так і дженерики. Не важливо, чи є встановлена інвалідність у дитини, чи ні. Головне, щоб у ліків була реєстрація. Перевірити наявність реєстрації ліків в Україні можна тут.

Для прикладу, перевіряємо, чи є Депакін та Сабріл у списку ліків?

Бачимо, що Депакін має багато варіантів (Зображення 1), а от Сабрил вже набагато менше (Зображення 2). Це говорить про те, що Депакін буде значно легше отримати, ніж Сабрил, але і ті і ті ліки мають фінансуватись державою.

Друге: ви можете отримувати ліки безкоштовно, незалежно, чи було виділено фінансування, чи ні. Проблема фінансування не стосується пацієнтів! При відсутності фінансування медичний заклад, поліклініка, надає гарантійний лист аптеці, яка має договір з поліклінікою, про зобов'язання оплатити після надходження бюджетних коштів за товар, який одразу видається за рецептом чи після замовлення. Подивитись найближчу аптеку, яка співпрацює по цій програмі можна тут.

Така процедура називається рембурсація, тобто повна або часткова компенсація держави аптеці коштів за видані пацієнту ліки.

Третє: власне, є два шляхи для отримання ліків, який залежить від потрібного препарату. 

  1. за програмою "Доступні ліки". Тут є весь алгоритм. Якщо коротко, то педіатр дає електронне направлення, яке ви використовуєте в аптеці протягом місяця. Це безкоштовно або з невеликою доплатою в аптеці, яка підтримує програму. Перевірити, чи є потрібний препарат, можна в оновленому списку.
  2. за постановою 1303. Тут дещо складніше, але немає обмежень по спискам, це може бути будь-який зареєстрований препарат в будь-якій наявній формі. Потрібно, щоб призначення препарату було в медичній карті дитини від лікаря, у якого дитина стоїть на обліку. Це може бути або невролог, або психіатр. Далі ви маєте з карткою звернутися до педіатра дитини, лікар звертається до регулярної місцевої лікарсько-консультативної комісії (ЛКК) для виписки безкоштовного паперового рецепту, який ви можете обміняти на ліки в аптеці, яка співпрацює з поліклінікою. Ця програма фінансується місцевим бюджетом. Іноді потрібно написати заяву, про прохання забезпечити дитину ліками. 

Якщо у дитини є інвалідність, буде не зайвим внести потребу в ліках в ІПР (індивідуальний план розвитку дитини, який видається педіатром та має зазначення про всі потреби дитини, як в ліках так і в реабілітаційному обладнанні). Це можна зробити в будь-який момент та прописати "заміні не підлягає". 

Що робити, якщо ви все зробили, а ліків нема? 

1. Завжди, всі відмови мають бути задокументовано! Просіть надати їх в письмовій формі. 

2. Напишіть скаргу на ім'я головного лікаря медичної установи. Це можна написати як і очно, так і онлайн, так і надіслати паперовий лист. Вам зобов'язані надати відповідь протягом місяця. Більше про права пацієнтів та як виглядають скарги можна прочитати тут.

3. Якщо це не допомогло — зверніться в місцевий департамент МОЗ. В міський, якщо ви проживаєте в обласному центрі, або в обласний, якщо ні. Це також можна зробити як очно, так і надіслати лист, електронний чи паперовий, так і зробити це по телефону.

4. Додатково ви можете звернутися зі скаргою на гарячу лінію МОЗ 0-800-60-20-19, на урядову лінію зі справ з інвалідності 15-45 та на гарячу лінію НСЗУ 16-77.

No items found.