12
.
02
.
2024
Нія Нікель

Як людям з інвалідністю отримати реабілітацію?

Батькам
Пацієнтам

Як отримати реабілітацію для людей з інвалідністю?

В рамках проєкту «Захист та безпека жінок та дівчат з інвалідністю задля інтеграції в місцеві громади», який реалізовується ГО Fight For Right за технічної підтримки ООН Жінки в Україні та за фінансування Жіночого фонду миру та гуманітарної допомоги ООН (WPHF) – було створено ряд відео щодо прав батьків дітей з інвалідністю. Розбиратись у складних питаннях допомогла пані Лариса Татаринова – заступниця директора центру соціальних служб Солом'янського району міста Києва, майстер соціальної роботи, членкиня правління ГО Ліга Соціальних Працівників міста Києва та юристка.

В тексті нижче говоримо про пільги на транспорт для людей з інвалідністю. Повне відео можна подивитись за посиланням.

Реабілітація

Щоб людині з інвалідністю отримати реабілітацію – в першу чергу вона має бути зазначена в ІПР (індивідуальний план реабілітації). ІПР виглядає як маленька паперова книжка або брошюра і видається для дітей, як висновок ЛКК (лікарської комісії, яка встановлює інвалідність), а для дорослих у МСЕК (медико-соціальна експертиза).
В цьому ІПР мають бути зазначено, як кожна з порушених функцій організму буде компенсуватись. Наприклад, якщо у людини немає нижньої кінцівки – то в ІПР має бути зазначено засіб для пересування (від крісла колісного і ходунків до протезу).
Найголовніший документ по цьому питанню – це Постанова 321 “Про затвердження Порядку забезпечення допоміжними засобами реабілітації (технічними та іншими засобами реабілітації) осіб з інвалідністю, дітей з інвалідністю та інших окремих категорій населення і виплати грошової компенсації вартості за самостійно придбані такі засоби, їх переліку”. Посилання на постанову ви знайдете в кінці статті.
Після того як ви отримали ІПР та внесли в нього ті засоби які вам потрібні вам варто звернути увагу на 309 постанову про затвердження Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для здійснення реабілітації дітей з інвалідністю. Посилання на постанову ви знайдете в кінці статті.
Згідно з нею є три ступені порушення і відповідно компенсації на реабілітацію протягом року. Для 1 і 2 ступеня вона складає 16000 грн, для 3-го ступеня 25000 грн. Центр реабілітації та місто куди будуть перераховані ці кошти обирають батьки.

Цих коштів може бути замало для якісної реабілітації, тому існує програма медичної реабілітації, яка проводиться в рамках програми медичних гарантій на території лікарень. Така реабілітація надається по трьом напрямкам:

  • для немовлят та передчасно народжених
  • людей з порушенням нервової системи
  • людей з порушенням опорно-рухового апарату

Щоб отримати таку реабілітацію – треба звернутись до сімейного лікаря або терапевта. Також зверніть увагу на постанову №31 “Про затвердження Порядку здійснення реабілітаційних заходів”. Посилання на постанову ви знайдете в кінці статті.

Санаторно - курортне лікування 

Санаторно - курортним лікуванням мають забезпечувати через органи охорони здоров'я, тобто поліклініки або де заключена декларація. Батьки складають звернення до сімейного лікаря або педіатра на початку року, докладають висновок ЛКК і реєструються у чергу.

Якщо ви не знаєте як скласти заяву та адвокувати свої права – зверніться в безоплатну юридичну допомогу.

Текст було створено у межах проєкту «Захист та безпека жінок та дівчат з інвалідністю задля інтеграції в місцеві громади», який реалізовується ГО Fight For Right за технічної підтримки ООН Жінки в Україні та за фінансування Жіночого фонду миру та гуманітарної допомоги ООН (WPHF). 

Проте це не означає, що висловлені у відео погляди та вміст є офіційно схваленими або визнаними з боку Організації Об'єднаних Націй. 

Жіночий фонд миру та гуманітарної допомоги ООН (WPHF) – гнучкий та оперативний інструмент фінансування, що підтримує якісні заходи для підвищення спроможності місцевих жінок у запобіганні конфліктам, реагуванні на кризи та надзвичайні ситуації та використання ключових можливостей миробудівництва.

Постанова 31

Постанова 309

Постанова 321

Фото: Pexels

Підтримайте наш проєкт донатом <3

No items found.