14
.
11
.
2023

Як людям з епілепсією отримати безкоштовні ліки?

Пацієнтам
Батькам

Раніше пацієнти із епілепсією купували препарати за власний кошт, але із розширенням програми “Доступні ліки”, можуть отримувати їх безоплатно або з невеликою доплатою. НСЗУ розповідає - як.

No items found.

Отже, щоб почати отримувати “Доступні ліки” у пацієнта має бути встановлено відповідний діагноз. Зазвичай такий діагноз встановлює невролог або психіатр. Важливо, щоб цей лікуючий лікар - невролог або психіатр - створив та вніс до електронної системи охорони здоров’я план амбулаторного лікування. У плані лікування зазначається діагноз, призначені препарати та їх дозування.

Важливо: на стаціонарне лікування “Доступні ліки” не поширюються.Тож перше, що потрібно зробити пацієнтові або його законному представнику - це звернутися до найближчого медзакладу, де працює психіатр/ невролог. Це може бути багатопрофільна лікарня, спеціалізований медзаклад чи поліклініка.

Місце проживання, реєстрації чи лікування пацієнта не має значення.

Головне - наявність у медичного закладу договору за пакетом “Профілактика, діагностика, спостереження та лікування в амбулаторних умовах”.

Знайти найближчу лікарню допоможуть оператори контакт-центру НСЗУ. Телефонуйте за номером 16-77. Або можна скористатись дашбордом “Укладені договори про медичне обслуговування населення за програмою медичних гарантій”.  На третій сторінці у полі фільтрів оберіть область або населений пункт, а в “Групі послуг” – необхідний пакет. Дашборд покаже всі заклади, які мають договір на пакет, а також їх контакти. Потрібно зателефонувати до лікарні та уточнити, чи працює лікар потрібного профілю.

Зверніть увагу! Для звернення до психіатра направлення від сімейного лікаря не потрібне. До невролога — потрібне направлення. Направлення потрібне у випадку першого звернення. Але якщо невролог є вашим лікуючим лікарем - направлення не потрібно. Після того як невролог чи психіатр створили план лікування, вони ж випишуть електронний рецепт на “Доступні ліки”. Надалі такий такий рецепт зможе виписати навіть ваш сімейний лікар (при створеному неврологом чи психіатром плані лікуванні). Тож до кого звертатись зручніше - обирає пацієнт.

Отримати ліки по рецепту можна в аптеці, яка має контракт з НСЗУ за напрямом програми “Розлади психіки та поведінки, епілепсія”. Всього таких аптек понад 12 тисяч. Побачити їх розташування можна на нашому дашборді “Електронна карта місць відпуску лікарських засобів за еРецептом”. Для цього на другій сторінці у фільтрі “Програма е-рецепту” оберіть - “Розлади психіки та поведінки, епілепсія”. Також дізнатися адресу такої аптеки можна за номером контакт-центру 16-77.

Щоб отримати ліки в аптеці, потрібно повідомити працівникові аптеки 16-значний номер рецепта будь-яким доступним шляхом: продиктувати усно, надати роздруковану інформаційну пам’ятку, надати записку із виписаним на неї номером рецепта, показати увімкнений екран свого телефону з відкритим смс-повідомленням тощо.

Фармацевт запропонує наявні лікарські засоби на вибір – спочатку безоплатні, а потім з доплатою. Якщо в аптеці є необхідні ліки, потрібно назвати код підтвердження та отримати потрібний препарат. Якщо у даній аптеці немає потрібного лікарського засобу, його можна замовити або звернутись до іншої аптеки.