24
.
01
.
2024
Нія Нікель

Як безоплатно отримати від держави забезпечення

Батькам
Пацієнтам

Майже кожна родина в Україні, яка має дітей з інвалідністю, стикається з відсутністю актуальної та простої інформації щодо прав та забезпечення дітей від держави. Щоб розібратись в цьому ГО Епіпросвіта за фінансової підтримки фінського фонду Абіліс та Хмельницької обласної ради ініціювали проєкт, який легко пояснить що саме та яким чином можуть отримати сім’ї Людей З Інвалідністю (далі ЛЗІ). Розібратись в питаннях інструментів отримання базових пільг та які вони є – допомогла Лариса Татаринова – правозахисниця, активістка та експертка з прав ЛЗІ. Вебінар також доступний у відеоформаті за цим посиланням.

No items found.

Не бійтесь писати заяви, бо вони допоможуть вам отримати необхідне забезпечення

Лариса Татаринова працює з сім'ями, де є діти з інвалідністю більше 20 років. За роки практики вона зрозуміла що проблема не в законодавстві, а в незнанні батьками своїх прав. В поліклініці кажуть ліків немає, в садочку місць, а реабілітація тільки для військових. Але це все неправда і все це може вирішити одна проста “заява”. Саме заява має бути в письмовому або електронному вигляді і на неї мають офіційно відповісти.

ТОБТО, якщо ви знаєте, що законодавством передбачено ліки, садочок чи реабілітацію, а на місці вам відмовляють – ви маєте написати заяву і тільки так. На заяву мають офіційно відповісти на основі чого вам відмовляють.

Не сприймайте заяви, як “доноси”. Заява – це юридичний документ в якому ви просите пояснити на основі чого (яких нормативних актів чи документів вам відмовлено у гарантованій допомозі).

Заява завжди пишеться на директора установи до якої звертаєтесь: директор школи чи садочка, лікарні, поліції чи до Міністра МОЗ, Міністра Соц політики. Згідно з українським законодавством вашу заяву зобов'язані прийняти та обробити протягом 15-30 днів. Якщо ви надсилаєте її електронним листом – то мають вказати номер заяви, а вам слід його записати.

Де отримати безоплатну правову допомогу

Якщо у вас немає сил чи відповідних знань щодо написання заяв, то нижче ми надамо кілька зразків заяв, які ви можете використовувати в своїх цілях або зверніться до партнера ГО Епіпросвіта – безоплатної правничої допомоги чи БФ “Право на захист”. Наголошуємо, що юристи будуть надані вам безоплатно за рахунок держави та міжнародних фондів. 

Заява на ім'я заступника Міністра МОЗ/головного лікаря/ директора департаменту

Де шукати інформацію щодо своїх прав

Всі документи ви завжди маєте дивитись тільки на сайті Верховної ради України оскільки до постанов часто вносять зміни і місцеві сайти чи соціальні видання не завжди встигають оновлювати інформацію. Тобто найактуальніша і правдива інформація завжди на сайті Верховної Ради України. 

Але для зручності ми надаємо посилання на всі необхідні постанови та Закони списком нижче:

1.Закон про реабілітацію осіб з інвалідністю в Україні. https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2961-15#Text

2. Закон про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні – є найголовнішим документом, адже в ньому прописано, що саме держава ГАРАНТУЄ громадянам з інвалідністю. Не забезпечує чи надає, а саме гарантує. Тому, ви можете сміливо користуватися цим законом у відстоюванні гарантій.
https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/875-12#Text

3. Закон про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування допоможе зрозуміти, що батьки людей з інвалідністю є застрахованими особами, тобто такі, які можуть отримувати стаж по догляду за дитиною.

https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1058-15#Text

4. ПОСТАНОВА № 1317 Питання медико-соціальної експертизи

https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1317-2009-%D0%BF

5. ПОСТАНОВА № 10 Про затвердження переліку анатомічних дефектів, інших необоротних порушень функцій органів і систем організму, станів та захворювань, за яких відповідна група інвалідності встановлюється без зазначення строку повторного огляду

https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/10-2015-%D0%BF#Text

6. Наказ МОЗ № 561 Про затвердження Інструкції про встановлення груп інвалідності

https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1295-11

7. Наказ Міністерства охорони здоров'я України № 482 "Про затвердження порядку видачі медичного висновку про дитину з інвалідністю віком до 18 років"

https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0011-02#Text

Це повний список наказів, законів та нормативних актів які стосуються інвалідності і допоможуть зрозуміти ваші права. Радимо його собі зберегти та користуватись у відстоюванні власних прав. Радимо переглянути відео вебінару де розглянуто ще кілька тем. Також вони є в текстовому варіанті у нас на сайті.

ФОТО: pexels.com