16
.
07
.
2024
Оксана Плотнікова

Топ 5 You Tube каналів для саморозвитку

Батькам
Пацієнтам

Експертами не народжуються - ними стають через постійне навчання, практику та невтомну працю над собою. Особливо це стосується батьків дітей з інвалідністю, які опиняються в ситуації, коли їм доводиться стати експертами одразу в багатьох сферах в найкоротші строки.

Вперше, дізнавшись про особливі потреби своєї дитини, вони часто відчувають розгубленість і страх. Адже тепер доведеться мати справу одночасно з медичними, психологічними, педагогічними, юридичними та соціальними аспектами, про які раніше навіть не замислювалися і не були до цього готові.  Та з часом, крок за кроком, набуваються нові знання та навички, що перетворюють батьків на справжніх фахівців.

Кожен день створює нові виклики і приносить нові можливості для саморозвитку. Батьки відвідують вебінари та тренінги, читають спеціалізовану літературу та переглядають інтернет ресурси, спілкуються з іншими сім'ями та фахівцями. Вони навчаються не лише у професіоналів, але й у власних дітей, які щодня відкривають їм нові грані своєї особистості.

Поступово те, що спочатку здавалося неможливим завданням, стає звичною частиною життя. Батьки починають легко орієнтуватися в медичних термінах та апаратурі, впевнено спілкуватися з лікарями та співробітниками державних установ, знаходити креативні рішення адаптації середовища під потреби дитини і тп. Більше того, багато хто з них не зупиняються на досягнутому рівні експертності. Вони стають адвокатами прав не тільки своєї дитини, а й інших дітей з інвалідністю, створюють громадські організації та спілки, формують групи підтримки та чати, розробляють нові методики реабілітації і навіть відкривають свої приватні реабілітаційні центри. Їхній досвід і знання стають безцінним ресурсом для інших сімей, які тільки починають свої робити перші кроки в новостворених обставинах життя.

Шлях від розгубленості до експертності - це історія постійного саморозвитку, наполегливості та любові. І це ще раз підтверджує факт, що справжніми експертами не народжуються, а стають, особливо коли йдеться про найважливішу роль у житті - роль батьків.

То ж чому зараз вже недостатньо сидіти тільки у стінах своєї мушлі, і яку конкретну користь приносить саморозвиток в усіх сферах життя для батьків дітей з інвалідністю? Можна виділити декілька ключових аспектів:

1.Здобуття нових знань про особливості стану дитини та методи догляду, вивчення сучасних підходів до методик реабілітації та розвитку, освоєння нових технології та медичних пристроїв – дають змогу батькам якісно покращити та підвищити рівень життя своєї дитини, бути в курсі новітніх світових тенденцій та розуміти ключові підходи у лікуванні.

2. Розвиток навичок управління стресом, вивчення технік емоційної саморегуляції, підвищення власної психологічної грамотності  - сприяє формуванню емоційної стійкості та розвитку вміння керувати собою в самих різних умовах, бути підготовленим до форс – мажорів.

3. Підтримка та розвиток своїх професійних навичок, освоєння нових сфер діяльності заради кар’єрного росту та фінансової незалежності  - дозволяє професійно зростати та підвищувати конкурентоспроможність на сучасному ринку праці

4. Розширення власного світогляду, підвищення самооцінки та впевненості у собі, розвиток креативності, покращення комунікативних навичок та розширення соціальних зв’язків  - значною мірою сприяє розвитку лідерських якостей, соціальній адаптації, та варіантам не випадати із життя суспільства.

5. Вивчення основ здорового способу життя, засвоєння нових технік фізичної активності, розвиток вміння самодопомоги та правильного харчування  – дозволяють зберігати і навіть покращувати своє фізичне здоров’я. Увага до цього має стати одним з головних пріоритетів для  батьків дітей з інвалідністю. Бо від їх стану залежить і стан здоров’я дитини. 

6.  Вивчення основ фінансового планування, освоєння навичок управління сімейним бюджетом, дають змогу підвищити власну фінансову грамотність та знайти додаткові джерела доходу. 

7. Розуміння системи соціальної підтримки родин дітей з інвалідністю, освоєння навичок захисту прав своєї дитини та вивчення базових основ законодавства щодо прав дітей з інвалідністю – дозволить відчути свою правову освіченість та впевненість у власних силах при взаємодії з державними установами та службами, лікарями та педагогами.

8. Формування цілісного світогляду, пошук сенсу життя та внутрішньої гармонії, розвиток емпатії та співчуття – сприяє значному духовному розвитку, особистісному зростанню та розширенню меж свого внутрішнього «Я».

Пропонуємо вам топ 5 YouTube каналів, що допоможуть підвищити ваші знання та стимулювати внутрішній потенціал. 
  1. Дуолінго  -  найпопулярніший у світі канал вивчення іноземної мови. Є безкоштовним та доступним для всіх. Містить короткі уроки, поради щодо вивчення мов, культурологічні відео тощо. Відео зазвичай короткі та інтерактивні, що відповідає загальній філософії Duolingo: навчати через невеликі, але регулярні заняття. YouTube канал сфокусовано на найпопулярніших іноземних мовах: англійській, іспанській, французькій та інші. Розрахований на широку аудиторію - від початківців і до тих, хто вже має певний рівень знань і хоче вдосконалити свої навички
  2. FitCurves – канал  міжнародної мережа фітнес-клубів, орієнтованих на людей різного віку та рівня фізичної підготовки, від початківців до більш досвідчених. Викладають відео коротких, але ефективних тренувань, які можна виконувати вдома без спеціального обладнання. Крім цього канал містить поради щодо здорового харчування, мотиваційні відео та історії успіху. Контент подається українською мовою, завжди актуальний та безкоштовно.
  3. EdEra  – це канал українського освітнього проект EdEraEducation, який створює онлайн-курси та розробляє освітній контент. Охоплює широкий спектр тем, включаючи «Особливе дитинство» - інформація про підтримку сім'ям з дітьми з інвалідністю, "Інклюзивна освіта" - про інклюзивне навчання та розвиток дітей з особливими потребами, "Психологія для батьків" - з порадами для батьків, який часто торкається теми виховання дітей з особливими потребами, "Правова допомога"  - висвітлює юридичні аспекти та права сімей, які виховують дітей з інвалідністю. Відео на каналі зазвичай представлені у вигляді: лекцій, анімованих пояснень, інтерактивних уроків. EdEra відома своїм високоякісним безкоштовний контентом, який створюється у співпраці з експертами у різних галузях та доступний українською мовою.
  4. Epiprosvita – це канал всеукраїнської  ГО “Епіпросвіта”, що опікується людьми з епілепсією та супутніми хворобами. Надає інформацію, яка базується на перевірених наукових даних та дослідженнях, висвітлює, правозахисні, медичні, соціальні питання життя родин з дітьми з особливими потребами. Канал орієнтований на батьків дітей з інвалідністю та громадськість. Використовує інфографіку, анімацію та інші візуальні засоби для полегшення сприйняття інформації. співпрацює з науковцями та експертами для створення контенту, науковими установами та державними організаціями.
  5. Family is -  це український сімейний канал, що має більше пів мільйона підписників.  Фокусується на темах виховання дітей, сімейних відносинах та родинному житті. На ньому можна знайти різноманітні відео, включаючи поради щодо виховання дітей, обговорення сімейних проблем та шляхів їх вирішення, влоги про життя родин, відповіді на запитання глядачів, інтерв'ю з експертами в галузі психології та педагогіки. Канал орієнтований на батьків, майбутніх батьків та всіх, хто цікавиться темами сім'ї та виховання. Регулярно оновлюється новими відео.   

І наостанок зазначимо, що саморозвиток допомагає батькам дітей з інвалідністю не лише краще справлятися зі своїми обов'язками, але й зберігати власну ідентичність, знаходити нові джерела сил та натхнення. Це важливий інструмент для підтримки якості життя всієї родини та створення сприятливих умов для розвитку дитини з особливими потребами.

Публікація підготовлена за фінансової підтримки Німецького фонду Маршалла Сполучених Штатів Америки. Її зміст є виключною відповідальністю ГО “Епіпросвіта” і не відображає позицію Німецького фонду Маршалла.

No items found.