27
.
01
.
2024
Текст писала Нія Нікель, редагувала Наталя Конончук

ТОП 5 можливостей, про які мають знати батьки дітей з інвалідністю

Батькам
Пацієнтам

Згідно з нашим опитуванням близько 60% батьків, які виховують дітей з інвалідністю, зазначили, що не знають про права своїх дітей. ГО «Епіпросвіта» за фінансової підтримки фінського фонду «Абіліс» та Хмельницької обласної ради ініціювали проєкт, який легко пояснить, що саме та яким чином можуть отримати люди з інвалідністю та їхні сім’ї для нормального та щасливого життя. Розібратись в темі допомогла Лариса Татаринова – правозахисниця, активістка та експертка з прав людей з інвалідністю

Також цей вебінар доступний у формі відео за цим посиланням.

No items found.

Освіта

Кожна дитина в Україні має отримувати освіту. Методи та заклади обирають батьки. Ви повинні обрати заклад, а держава – забезпечити можливість вашій дитині відвідувати цей заклад. Дуже часто самі освітяни не знають законодавства, тому відмовляються прийняти до себе дитину з інвалідністю. В такому випадку ви маєте написати заяву і з'ясувати, на якій підставі вам відмовляють.

З прикладом заяви ви можете ознайомитися за цим посиланням.

Заява – це привід директору школи ознайомитись із законодавством і зрозуміти, яким чином діяти далі. Також важливо зазначити, що підгрупа А в дитини не виключає її права на освіту. Така дитина просто потребує асистента або додаткового педагога. Головне правило у відстоюванні прав дитини – це те, що дискримінація за ознакою інвалідності заборонена конвенцією ООН, яку Україна ратифікувала і прийняла до виконання.

Детальніше ознайомитись із правами на освіту та тим як їх реалізовувати, можна за цим посиланням.

Пенсії та соціальні виплати

Догляд за дитиною з інвалідністю прирівнюється до страхового стажу, але нараховується він, якщо на момент встановлення інвалідності дитині було менше 6 років. Тому так важливо вчасно оформити інвалідність. Також один із батьків має право вийти раніше на пенсію. Для матерів – це 50 років за умови наявності не менше 15 років страхового стажу (із зарахуванням до стажу також часу догляду за дитиною). Для батька вихід на пенсію можливий у 55 років та за наявності 20 років страхового стажу. До речі, вихід на пенсію не забороняє трудової діяльності

Обов’язково створіть кабінет на сайті Пенсійного фонду, так ви будете бачити субсидії, кількість років до пенсії та інші можливості для вас.

Проїзд

Людям з інвалідністю та їхнім опікунам надається безоплатний проїзд в міському транспорті та пільговий проїзд залізницею з 1 жовтня по 15 травня. Також в багатьох містах є послуга соціального таксі. Щоб скористатись нею – зверніться до міської або селищної ради, оскільки вони є замовниками такої послуги. Соціальне таксі – це спеціалізована обладнана автівка, яка довозить людей з інвалідністю та їхніх супроводжуючих в потрібні місця: заклади реабілітації, лікарні, магазини, аптеки, на культурні події тощо.

Детальніше про соціальне таксі в Хмельницькій області, можна прочитати за цим посиланням.

Ліки

В Україні діє дві програми, за якими ліки можна отримати безкоштовно або з незначною доплатою. Перша програма “Доступні ліки” стосується абсолютно всіх мешканців України. За напрямком епілепсія там доступно 64 препарати. Переглянути список всіх доступних ліків можна за посиланням. Отримати їх можна за електронним рецептом спеціалізованого лікаря (невролога чи психіатра), повторні рецепти виписує сімейний лікар. Щоб дізнатися, в яких аптеках є ваші ліки, – скористайтеся чат-ботами “Спитай Гриця” в телеграмі або вайбері.

Дуже детальну покрокову інструкцію щодо отримання ліків по цій програмі можна подивитись у статті "Української правди".

Щодо тих ліків, які не увійшли в програму "Доступні ліки", але є зареєстрованими на території України та необхідні людині з епілепсією – вони мають бути закуплені за постановою 1303.

Засоби реабілітації та реабілітаційні заходи

Щоб ви могли отримати засоби реабілітації, а також здійснити різноманітні реабілітаційні заходи – вони мають бути зазначені у вашій ІПР (індивідуальна програма реабілітації, яка видається при встановлені інвалідності). Якщо дитина не ходить – то в ній мають бути зазначені спеціальне ліжко/матрац, крісло колісне, ортези та інші коригувальні та допоміжні засоби. Якщо дитина не чує – слухові апарати та інші засоби. І так щодо кожної з потреб людини з інвалідністю. Дуже часто в ІПР не вносять певні засоби та заходи, тому ви маєте детально вивчити цей документ і, якщо у вас є сумніви у його правильності, – написати заяву в управління соціального захисту вашого району чи міста. Тільки від вас залежить, чи отримає ваша дитина повну допомогу.

Більше інформації щодо прав людей з інвалідністю та методів їх відстоювання ви можете подивитись у нашому вебінарі за посиланням.

ФОТО: pexels.com