13
.
11
.
2023

"Спитай Гриця" - безкоштовні ліки в Україні

Пацієнтам
Лікарям

В Україні введено в експлуатацію чат-боти "Спитай Гриця" у Telegram та Viber, які сприяють пошуку та отриманню ліків у будь-якому населеному пункті країни. Завдяки цим чат-ботам можна також дізнатися, які ліки можна отримати безкоштовно, повідомили представники громадської організації "Ліки Контроль."

"Спитай Гриця" виступає гідом у програмі "Доступні ліки" та показує аптеки, де можна отримати ліки, для будь-якого пацієнта у селі, містечку чи мегаполісі. Він також інформує про препарати, які можна отримати в рамках програми "Доступні ліки", нагадує про отримання наступного рецепту та допомагає з організацією домашньої аптечки", – пояснює Наталія Гуран, авторка проекту та голова ГО "Ліки Контроль".

За даними звіту ВООЗ "Оцінка програми "Доступні ліки" в Україні", препарати, які входять до Переліку доступних ліків, складають значний відсоток споживання лікарських засобів.

No items found.

Зокрема на препарати, що входять до ПДЛ, припадає:

- 41% загального споживання протигіпертонічних препаратів;

- 29% споживання засобів, які використовуються при обструктивних захворюваннях дихальних шляхів;

- 48% споживання засобів для лікування цукрового діабету.

Однак, згідно з результатами дослідження "Індекс здоров’я 2020", кожен п'ятий українець відмовлявся від лікування через відсутність коштів, при тому що середні витрати на ліки для українців становили 750 гривень за місяць.

Зазначимо, що в Україні громадські організації "Ліки-контроль" та "Афіна. Жінки проти раку" розробили чат-бот у Telegram під назвою "Лікуйся". Цей чат-бот також надає інформацію про безкоштовні медичні послуги, доступні для онкопацієнтів в рамках програми медичних гарантій.