31
.
01
.
2024
Нія Нікель

Спекуляції на темі встановлення інвалідності

Батькам
Пацієнтам

В рамках проєкту «Захист та безпека жінок та дівчат з інвалідністю задля інтеграції в місцеві громади», який реалізовується ГО Fight For Right за технічної підтримки ООН Жінки в Україні та за фінансування Жіночого фонду миру та гуманітарної допомоги ООН (WPHF) – було створено ряд відео щодо прав батьків дітей з інвалідністю. Розбиратись у складних питаннях допомогла пані Лариса Татаринова – заступниця директора центру соціальних служб Солом'янського району міста Києва, майстер соціальної роботи, членкиня правління ГО Ліга Соціальних Працівників міста Києва та юристка.В тексті нижче говоримо про як встановити інвалідність та які спекуляціїї на тлі цього бувають.

Відео по темі можна подивитись за посиланням

No items found.

Спекуляції на темі встановлення інвалідності

Встановлення інвалідності дітям регулюється постановою 917 (посилання на неї в кінці тексту), в якій зазначено: інвалідність дитині можна встановити на основі виписки зі стаціонару Форма 027/о (посилання на неї в кінці тексту), або виписка від спеціаліста Форма 028/о (посилання на неї в кінці тексту). При заповненні цих форм часто дають так званий "обхідний лист" по спеціалістам. Не ставтесь до цього формально, як до задачі, яку треба якнайшвидше закрити. Якщо у дитини інвалідність, то кожен спеціаліста має детально описати стан дитини, щоб прописати і заповнити ІПР (індивідуальний план реабілітації). На основі ІПР вашій дитині мають назначати реабілітацію, технічні засоби пересування та інші речі для користування у побуті.

ВАЖЛИВО: якщо вам кажуть, що встановлення інвалідності можливо тільки через стаціонар – це неправда! Законом передбачено, що встановлення інвалідності може бути на основі виписки спеціаліста. Для цього треба звернутись до свого сімейного лікаря або педіатра та отримати направлення на ЛКК (лікарську комісію). Ця ЛКК дає висновок щодо встановлення інвалідності, заповнює ІПР та назначає підгрупи інвалідності. 

Для дорослих процедура така ж, але направлення не на ЛКК а МСЕК (медико-соціальну експертизу). Цей процес регулюється постановою 1317 (посилання на неї в кінці тексту). За цією постановою, при комісії можуть бути присутні опікуни чи батьки особи, якшо вони вбачають в цьому необхідність (пункт 14). Також, якщо людина має вроджені порушення то інвалідність встановлюється один раз і пожиттєво.

Встановлення підгрупи А

Наразі в Україні досить часто зустрічається твердження, що підгрупу А можуть отримати лише лежачі діти. Підстав для такого твердження немає. Підгрупа А дається дітям, які в силу своєї інвалідності не можуть бути самостійними та потребують опіки 24/7. Це діти з ДЦП, аутизмом, діабетом та іншими важкими захворюваннями. В постанові 917 чітко прописано: підгрупа А встановлюється для дітей, які потребують постійного стороннього догляду. Дитина може ходити, бігати і стрибати, але бути інсулінозалежною. Тому дуже важливо знати цю інформацію при спілкуванні з ЛКК та відстоюванні своїх прав.  
Встановлення підгрупи А не впливає на право на працю чи на право на освіту. Важливо щоб ви це знали, адже іноді освітяни залякують батьків, що встановлення підгрупи А позбавить дитину права на освіту. Це неправда. В Україні кожна дитина незалежно від форми і ступеню інвалідності має отримувати освіту. 

Яку реабілітацію має отримувати дитина?

Всі заходи реабілітації необхідні дитині мають бути прописані в ІПР (індивідуальний план реабілітації). Але як батькам зрозуміти, які взагалі заходи і засоби існують? Для цього була розроблена “Типова програма реабілітації” в якій детально все прописано. Ви маєте порівнювати, що є в програмі, а що в вашому ІПР. Якщо у дитини підгрупа А, то її ІПР точно має бути заповнений бодай як типова програма. Ознайомитись з програмою можна за посиланням в кінці тексту.

Якщо ви не знаєте як скласти заяву та адвокувати свої права – зверніться в безоплатну юридичну допомогу.

Текст було створено у межах проєкту «Захист та безпека жінок та дівчат з інвалідністю задля інтеграції в місцеві громади», який реалізовується ГО Fight For Right за технічної підтримки ООН Жінки в Україні та за фінансування Жіночого фонду миру та гуманітарної допомоги ООН (WPHF). 

Проте це не означає, що висловлені у відео погляди та вміст є офіційно схваленими або визнаними з боку Організації Об'єднаних Націй. 

Жіночий фонд миру та гуманітарної допомоги ООН (WPHF) – гнучкий та оперативний інструмент фінансування, що підтримує якісні заходи для підвищення спроможності місцевих жінок у запобіганні конфліктам, реагуванні на кризи та надзвичайні ситуації та використання ключових можливостей миробудівництва.

Фото: Pexels

Підтримайте наш проєкт донатом

Постанова 917

Форма 027/о

Форма 028/о

Постановою 1317

Типова програма реабілітації