03
.
09
.
2023

Що може отримувати від держави дитина з інвалідністю?

Батькам
Пацієнтам

Що мають знати опікуни людей з інвалідністю, щоб в повній мірі користуватися державним забезпеченням?

1. Грошові виплати

Тут ви можете ознайомитися з сумами та потрібними документами. 

2. Безкоштовна реабілітація 

Є дві постанови, які дозволяють пройти реабілітацію за державний кошт — 309 та 80 постанови. Для цього потрібно: ІПР (індивідуальний план розвитку дитини, який надає ЛКК (лікувально-консультативна комісія) разом з заключенням про інвалідність, форма 027 ( її надає педіатр ), заява батьків/опікунів, копії документів, що підтверджують особу. Всі ці документи треба занести у відділ соціального захисту вашого району (СОБЕЗ) та отримати конкретні сроки розгляду вашої заяваки. Важливо робити це за кілька місяців до нового року, адже саме в цей час формується бюджет на наступний рік і закладаються виплати на реабілітацію для людей з інвалідністю.

3. Медикаменти

Ліки діти можуть отримувати за двома напрямами — програма "Доступні ліки" за списком медикаментів, що беруть участь у програмі, або ж за постановою 1303. За постановою списку немає, це можуть бути будь-які життєво необхідні ліки, які зареєстровані в Україні та доступні для продажу. Їх фінансування йде через місцевий бюджет та немає обмежень по вартості ліків та формі. Оформляє паперовий рецепт педіатр. У випадку, коли бюджетні кошти ще не надійшли, заклад охорони здоров'я дає гарантійний лист аптеці про відшкодування медикаментів, які видаються вчасно пацієнтам.

4. Засоби гігієни (підгузки, пелюшки, катетери, зонди і ТД )

Ці засоби мають бути вписані в ІПР (внести зміни в ІПР можливо в будь-який час ). Для цього треба написати заяву про взяття дитини на облік медичною установою (там де знаходиться ваш педіатр). Далі, щомісяця ви отримуватимете у педіатра необхідні гігієнічні засоби.

5. Суміші та спеціалізоване харчування

Має бути заключення, що дитина потребує цього харчування і скільки споживає на місяць. Це також має бути вписано в ІПР та видаватись щомісяця педіатром.

6. Технічні засоби реабілітації (візок, протез, ходунці та інше)

Оформлюються так само, як і реабілітація, через відділи соціального захисту.

7. Пільги на проїзд

Наразі вони діють дивним чином і держава розглядає зміни, адже деякі місцеві автопарки відмовляються виконувати пільговий проїзд ссилаючись на війну. Проте, ознайомитись з діючими правилами, можна тут.

Що робити, якщо дитина не отримує того, що передбачає закон? 

Написати скаргу завідуючому медичного закладу, де дитина взята на облік. Це можна зробити особисто, можна і в формі листа, як і паперового, так і електронного. В термін до одного місяця вам зобов'язані надати відповідь. 

Кожна відмова має бути оформлена письмово!

Якщо вам відмовляють у наданні послуги, ви маєте право на задокументовану відповідь. Ви маєте звернутися в місцевий відділ МОЗ (міста або області, в залежності від вашого місця проживання). Письмово або по телефону. 

Також можна зробити звернення на гарячу лінію з питань інвалідності. У випадку ігнорування ваших прав, ви маєте викликати поліцію і задокументувати правопорушення з боку відповідальних осіб.

No items found.