30
.
04
.
2024
Нія Нікель

Посібник з безбар’єрності реабілітаційних відділень

Лікарям

Під час повномасштабної війни росії проти України, кількість поранених зростає щодня, а заклади, що створені для поранених, не пристосовані для них. Відсутність гідних умов лікування не просто заважає фізичній реабілітації, а ставить на стоп і створює бар’єри для ресоціалізації. Посібник з безбар’єрності реабілітаційних відділень створений, щоб допомогти прибрати ці бар’єри, та підготувати лікарні і реабілітаційні центри до такої кількості поранених.

Цей посібник створений спільно з Міністерством охорони здоров’я України, в рамках флагманського проєкту «Розвиток системи реабілітаційної допомоги», в межах Національної стратегії зі створення безбар’єрного простору в Україні за ініціативи першої леді Олени Зеленської.

За фінансової та технічної підтримки Світового банку, Швейцарської агенції розвитку та співробітництва (SDC) та Генерального Директорату Європейської Комісії з питань політики сусідства та переговорів з розширення (DGNEAR). Думки, висловлені у цьому посібнику, належать авторам, та не відображають офіційних поглядів Європейського Союзу чи інших партнерів.

Посібник розробила команда урбан-бюро Big City Lab.

Посібник показує основні бар’єри, які обмежують якісну самостійну адаптацію у закладах охорони здоров’я. Головні лікарі, керівники реабілітаційних закладів не розуміють, як саме має виглядати доступність у існуючих будівлях, які побудовані за застарілими нормами. Посібник може навчити бачити порушення та розуміти як їх виправити. Це допоможе людям, які мають вплив, приймати результативні рішення.

Етапи створення:

  • 20 аудитів лікарень у різних областях України. Ми провели ретельне обстеження, щоби зрозуміти, які проблеми у просторах повторюються найчастіше
  • Залучення експертної спільноти. Ми провели інтерв’ю з фізичними терапевтами, ерготерапевтами та іншими фахівцями, щоби дізнатися, як вони користуються простором та з якими обмеженнями у роботі стикаються через бар’єри.
  • Наша команда архітекторок та спеціалісток з фізичної доступності розробила рекомендації, що варто врахувати, створюючи зі старих радянських будівель – доступний простір для реабілітації.

Що в результаті?
Зрозуміла інструкція для тих, хто прагне змін.

Посібник містить:

  • Опис проблематики та реабілітаційних послуг, напрямів реабілітації, термінології та перелік фахівців і їх компетенцій;
  • Матрицю порушень здоров’я;
  • Просторові рішення з нормативами та візуалізаціями та об’ємно-просторовими рішеннями, як вони можуть працювати на практиці;
  • Детальний опис функціональних зон реабілітаційних центрів та кабінетів різного призначення: від маршруту від зупинки громадського транспорту до закладу, вхідна група, горизонтальні та вертикальні комунікації (коридори, ліфти, пересування між поверхами), зони для очікування, прийому їжі, гігієни, облаштування палат – до таких дрібниць, як вішаки, стільці, дверні ручки.
  • Анкету для самостійного аудиту закладу на доступність.

Завантажити посібник

No items found.