12
.
02
.
2024
Нія Нікель

Пільги на транспорт для людей з інвалідністю

Батькам
Пацієнтам

В рамках проєкту «Захист та безпека жінок та дівчат з інвалідністю задля інтеграції в місцеві громади», який реалізовується ГО Fight For Right за технічної підтримки ООН Жінки в Україні та за фінансування Жіночого фонду миру та гуманітарної допомоги ООН (WPHF) – було створено ряд відео щодо прав батьків дітей з інвалідністю. Розбиратись у складних питаннях допомогла пані Лариса Татаринова – заступниця директора центру соціальних служб Солом'янського району міста Києва, майстер соціальної роботи, членкиня правління ГО Ліга Соціальних Працівників міста Києва та юристка.

В тексті нижче говоримо про пільги на транспорт для людей з інвалідністю.

Повне відео можна подивитись за посиланням.

Що таке соціальне таксі?

Соціальне таксі - це послуга транспортування для людей з інвалідністю. Нею можна скористатися, подавши звернення та документи до органів соціального захисту. Найчастіше таке таксі транспортує людей з інвалідністю до лікарень, центрів реабілітації та навчальних закладів.

Які документи необхідні?

  • копія паспорта батьків або особи з інвалідністю
  • копія свідоцтва про народження
  • копія ідентифікаційного коду
  • посвідка про інвалідність
  • індивідуальна програма реабілітації ІПР (копія)
  •  медичний висновок про здатність до самообслуговування та потребу в сторонній допомозі

Таке таксі є не в кожному місті чи громаді, а лише в тих, які оформили таку послугу. Тому, якщо у вашій громаді немає такої послуги – ви маєте звернутись до місцевих органів зі зверненням щодо вашої потреби у транспортуванні. 

Пересування Укрзалізницею

На наступні десять років Укрзалізниця заявила програму розвитку безбар’єрності та інклюзивності. Вже встановлено ліфти на центральному київському вокзалі, обладнано кілька потягів і чекають реконструкції десятки вокзалів. Це досі лишається один з найбезпечніших та найзручніших видів транспорту. Тому для людей з інвалідністю передбачено безоплатний проїзд з жовтня по травень. Громадські організації працюють над тим, щоб доступ до пересування залізницею був пільговим цілий рік, а не лише певний сезон. Проте зараз ви можете користуватись безоплатним проїздом з 15 жовтня по 15 травня.

Проїзд в громадському транспорті

На території України такий проїзд є безоплатним для людей з інвалідністю та його супроводжуючого за наявністю посвідки. Важливо розуміти, що не у всіх містах є громадський транспорт. В малих містах діють приватні перевізники і вони на свій розсуд розподіляють пільгові місця. Якраз для таких випадків ми наголошуємо на зверненні до місцевих рад та управлінь соціального розвитку щодо замовлення соціального таксі. Відсутність транспорту не є проблемою людини з інвалідністю, а є задачею місцевої влади по усуненню бар’єру у пересуванні людини з інвалідністю.

Якщо ви не знаєте як скласти заяву та адвокувати свої права – зверніться в безоплатну юридичну допомогу.

Текст було створено у межах проєкту «Захист та безпека жінок та дівчат з інвалідністю задля інтеграції в місцеві громади», який реалізовується ГО Fight For Right за технічної підтримки ООН Жінки в Україні та за фінансування Жіночого фонду миру та гуманітарної допомоги ООН (WPHF). 

Проте це не означає, що висловлені у відео погляди та вміст є офіційно схваленими або визнаними з боку Організації Об'єднаних Націй. 

Жіночий фонд миру та гуманітарної допомоги ООН (WPHF) – гнучкий та оперативний інструмент фінансування, що підтримує якісні заходи для підвищення спроможності місцевих жінок у запобіганні конфліктам, реагуванні на кризи та надзвичайні ситуації та використання ключових можливостей миробудівництва.

Фото: Pexels

Якщо ви хочете підтримати наше ГО - ви можете залишити донат на створення більшої кількості подібних статей.

No items found.